"Нафтогаз" розказав кредитну історію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" розказав кредитну історію

Енергетика
1021
Через заборгованість з боку населення та ТКЕ в 2010 році НАК "Нафтогаз України" буде змушений збільшити свою кредиторську заборгованість ще на $4 млрд, до рекордної за весь час існування компанії суми - $11 млрд.
Експерти вважають такий розмір заборгованості за прогнозованої виручки критичним для компанії, що може позначитись на її можливості залучати позикові кошти. У 2009 році "Нафтогаз" узяв кредити на $3 млрд і ще $4 млрд має намір залучити цього року, повідомив вчора уповноважений президента з енергетичних питань Богдан Соколовський.
"З $6 млрд, які пішли в цьому році на розрахунки з Росією за газ, 3 млрд були залучені у вигляді позик Міжнародного валютного фонду та українських банків. У поточному році з $10 млрд, необхідних для розрахунків з Росією, ми будемо змушені залучити у вигляді кредитів ще $4 млрд", - заявив Соколовський.
Таким чином, до кінця року, за його даними, обсяг кредиторської заборгованості монополії може досягти $11 млрд (з урахуванням кредиторської заборгованості на початок 2009 року), що складе рекордну суму за весь час існування компанії. Соколовський пояснює такий високий обсяг заборгованості "Нафтогазу" низьким рівнем розрахунків населення і теплокомуненерго (ТКЕ) за спожитий газ, а також високим податковим навантаженням на НАК. Раніше "Нафтогаз" вже заявляв про проблеми з накопиченням коштів для розрахунків за газ.
У прес-службі "Нафтогазу" коментувати заяви Соколовського відмовилися. Однак джерело в компанії підтвердило, що наведені ним цифри "можуть виявитися коректними".
"Дійсно, кредиторська заборгованість може скласти зазначену суму, але я б не драматизував ситуацію. У нас в цьому році в ПСГ є значні запаси газу, куплені за нижчою ціною. Ми зможемо за рахунок їх продажу отримати додатковий прибуток і виплатити частину кредиторської заборгованості. Головне, щоб були підвищені ціни на газ для промисловості, населення і ТКЕ", - сказав співрозмовник.
Він також підкреслив, що більша частина заборгованості НАК - перед банками контрольованими державою, які видавали компанії кредити на тривалий термін і на пільгових умовах. У I кварталі 2010 року ціна газу для українських промислових підприємств залишилася на рівні 2009 року, проте вже в II кварталі уряд обіцяє її збільшити. Національна комісія регулювання електроенергетики також прийняла рішення про збільшення на 20% ціни газу для населення і теплокомуненерго, проте це рішення в судовому порядку заблокував Національний форум профспілок.
Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн нагадує, що за підсумками 2009 року "Нафтогаз" планує отримати консолідований прибуток $9 млрд, а в 2010 році - близько $13 млрд. "Таким чином, кредиторська заборгованість компанії зросте з 77% до 84% від розміру річного прибутку, що негативно вплине на її кредитну привабливість, навіть якщо зросте прибуток. Нормальною для приватних компаній нафтогазової галузі є кредиторська заборгованість не більше 25% прибутку", - говорить він.
Глава аналітичного департаменту BG Capital Володимир Нестеренко вважає, що зростання кредиторської заборгованості негативно позначиться на кредитних рейтингах компанії, що може призвести до зростання кредитних ставок для неї і зниження інтересу інвесторів до євробондів "Нафтогазу".
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас