Білорусія вимагає зростання плати за енерготранзит з РФ в 5,5 разів, на пропозиції Інтер РАТ не відповідає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія вимагає зростання плати за енерготранзит з РФ в 5,5 разів, на пропозиції Інтер РАТ не відповідає

Енергетика
538
Білорусія в односторонньому порядку вимагає збільшення плати за транзит електроенергії з РФ в понад 5,5 разів, а на зустрічні пропозиції російського експортера ВАТ "Інтер РАТ ЄЕС" (РТС: IRAO) офіційно так і не відповіла, повідомив представник "Інтер РАТ".
Черговий раунд переговорів з ДВО "Бєленерго" з питань постачань російської електроенергії до Білорусії, а також про умови транзиту намічено на 12 січня в Мінську.
Нині між компаніями діють довгострокові взаємозв'язані договори на постачання електроенергії і транзит (укладені на 5 років). При цьому в кінці 2009 року "Інтер РАТ" направила білоруським колегам пропозиції за тарифом на транзит і ціною постачань електроенергії до Білорусії на 2010 рік, "сформовані з врахуванням принципу їх пропорційної зміни в рамках вказаних довгострокових договорів".
Пропозиції передбачають компенсацію витрат білоруській стороні з врахуванням збільшення обсягу транзиту, відзначили в "Інтер РАТ". Вони неодноразово обговорювалися з білоруськими колегами, що зафіксоване протоколами двосторонніх переговорів, додали в компанії.
Однак офіційної відповіді щодо пропозицій від білоруських колег поки не було, і в той же час на адресу "Інтер РАТ" "Бєленерго" в односторонньому порядку направлені "неконструктивні, невмотивовані вимоги про збільшення вартості транзиту в понад 5,5 разів".
Ці вимоги порушують довгострокову схему взаємодії компаній, вважають в "Інтер РАТ". В той же час в компанії розраховують, що переговори 12 січня будуть конструктивними, і сподіваються на досягнення взаємоприйнятного рішення в стислі терміни.
РФ через Білорусію поставляє електроенергію, зокрема, в Литву і Латвію, а також в Калінінградську область, не пов'язану з ЄЕС Росії. Минулого року "Інтер РАТ "і "Бєленерго" не вдалося погодити умови експорту і транзиту на поточний рік, і на початку 2010 року Білорусія пригрозила обмежити енергопостачання Калінінградській області. За даними білоруської сторони, наразі РФ здійснює несанкціонований транзит (обсяг постачань на 4 січня склав близько 39,5 млн кВт.год).
В той же час в середині грудня минулого року віце-прем'єр РФ Ігор Сечін заявляв про факти неузгодженого транзиту електроенергії Білорусією з України через російську територію. Так, частина експорту з України в Білорусію йде по мережах Смоленської області. При цьому Україна не оплачує транзит, внаслідок чого прямі втрати Росії обчислюються декількома мільйонами доларів щомісячно, пояснювали раніше в "Інтер РАТ".
"Інтер РАТ" раніше неодноразово висловлювало побоювання, пов'язані з витісненням компанії з ринку експорту-імпорту електроенергії, у тому числі Білорусією, на тлі падіння попиту в зарубіжних енергосистемах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас