Кінцевими покупцями ІСД, можливо, є акціонери Evraz — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінцевими покупцями ІСД, можливо, є акціонери Evraz

Фондовий ринок
1321
Кінцевими покупцями 50% + 2 акції української корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД, Донецьк), можливо, є акціонери Evraz Group, говориться в огляді аналітиків UniCredit.
"Ми вважаємо, що Олександр Катунін (власник швейцарського трейдера Carbofer, екс-співвласник Evraz, який очолює консорціум із придбання ІСД) і його партнери є посередниками в даній операції, враховуючи її масштаб, - пишуть аналітики. - Можливими кінцевими покупцями контролю в українському холдингу є Evraz або його акціонери".
Аналітики оцінюють вартість компанії в $5-7 млрд, що становить значну суму для Evraz, чий чистий борг дорівнює вже $7,3 млрд, а чистий борг ІСД - $3 млрд.
Evraz або його акціонери могли домовитися про придбання опціону на купівлю контролю в ІСД в Катуніна в майбутньому, вважають аналітики. Дана операція була б вигідна Evraz, який вже володіє низкою металургійних активів в Україні.
Між тим, віце-президент зі зв'язків з громадськістю Evraz Олексій Агуреєв на питання "Інтерфаксу" про можливу участь структур групи в операції із ІСД лише зазначив, що "ця інформація нам не цікава".
Як повідомлялося, ІСД купує Катунін спільно з групою фінансових інвесторів за участю Внешэкономбанка (ВЭБ). Власниками 49,99% акцій ІСД залишаються чинні акціонери - Сергій Тарута та Олег Мкртчан. Із складу акціонерів в рамках операції вийде радник прем'єр-міністра України Віталій Гайдук, який, за неофіційними даними, володіє 20% компаній.
Віце-президент корпорації ІСД Олександр Пилипенко, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна" про дозвіл антимонопольних відомств України і ЄС, заявив, що операція з придбання контрольного пакету акцій корпорації не потребує схвалення антимонопольних органів як в Україні, так і за кордоном.
"Жоден із покупців не володітиме таким пакетом акцій, який передбачає схвалення в антимонопольних органах, - це група інвесторів, і контрольний пакет не належить одному покупцеві. Тому отримувати дозволи в антимонопольних органах не потрібно", - пояснив Пилипенко.
За даними газети Financial Times, операція може бути завершена до кінця січня, а її ціна відповідатиме оцінці ІСД в ній приблизно в $2 млрд. Газета зазначає, що ІСД бореться за реструктуризацію більш ніж $3 млрд боргу в умовах зниження попиту. Ще одним чинником, який може підштовхувати до операції, FT називає майбутні президентські вибори в Україні. За інформацією видання, до кінця 2010 року можуть бути продані решта 49%.
Раніше переговори про злиття з ІСД вели російські компанії - Evraz Group і "Металлоинвест".
В "Металлоинвесте" відмовилися від коментарів відносно можливої участі в операції.
ІСД заснований у 1995 році. Є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До складу корпорації входять Алчевський металургійний комбінат, Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського, меткомбінат Dunaferr (Угорщина) і ISD - Huta Czestochowa (Польща). За версією міжнародного аналітичного агентства "Метал Бюлетень" (Великобританія, Лондон), за підсумками 2008 року ІСД увійшла до числа 30-ти найбільших виробників сталі в світі з показником більше 10 млн тонн сталі на рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас