Савченко: Уряд України готує пропозицію про створення банку розвитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Савченко: Уряд України готує пропозицію про створення банку розвитку

Валюта
772
Кабінет міністрів України готує пропозицію зі створення банку розвитку, який кредитуватиме конкретні економічні проекти, повідомив заступник міністра фінансів Олександр Савченко.
"У нас є зараз унікальна можливість: за гроші, призначені для рекапіталізації банків, створити свій банк розвитку. Уряд готує таку пропозицію, потрібна підтримка Нацбанку України", - сказав він в інтерв'ю газеті "Вечірні вісті".
За його словами, така кредитно-фінансова установа зможе кредитувати бізнес і промисловість під 10-12% річних, що сприятиме зниженню вартості позик в цілому в банківській системі.
"Конкуренція змусить інші фінустанови також зменшити свої апетити. В умілих руках нової грошової влади ставки із кредитів в Україні можна знизити до 15%, причому в короткі терміни", - додав заступник міністра.
Савченко також виступив за зниження ставок Нацбанком.
"Україна - чемпіон серед всіх країн світу зі зниження темпів інфляції: за рік вона зменшилася майже в два рази - з 24% до менш ніж 13%. Це означає, що і ставка НБУ теж повинна знижуватися", - пояснив чиновник.
Він також висловив думку, що державні боргові зобов'язання і дефіцит бюджету в Україні знаходяться на помірному рівні.
"Боргові зобов'язання України не такі вже великі, якщо порівнювати їх з середньою величиною в світі. На виплати відсотків і погашення боргів потрібно буде витратити наступного року приблизно 43 млрд грн. Валовий внутрішній продукт України досягне 1,1-1,2 трлн грн.", - сказав він.
При цьому Савченко нагадав, що ризикованим рівнем держборгу вважається сума понад 60% ВВП.
"Україна з боргом ледве більше 40% навіть близько до цієї позначки не наближається. Виплатити такі гроші буде важко, але цілком можливо", - вважає Савченко.
Відносно курсових перспектив, Савченко (до переходу в Мінфін працював заступником голови Нацбанку) висловив думку, що реалістичним прогнозом є утримання середнього курсу в 2010 році на рівні 7,5 грн/$.
Разом з тим, за його оцінкою, курсова динаміка багато в чому залежатиме від політики, яку почнуть проводити Мінфін і НБУ після виборів. "Я думаю, що після завершення виборів вони діятимуть абсолютно інакше. Нацбанк нарешті підтримає уряд, збільшуючи грошову масу і направляючи її на кредитування економіки. Це дозволить швидше вивести країну з кризи", - пояснив він.
"Гривня зараз зміцнюється, і її курс вже б давно досяг 7,5, коли б не Нацбанк. Він скуповує долари, створюючи їх нестачу на ринку, аби утримати курс на рівні 8. НБУ зараз бореться за високу вартість американської валюти в Україні. Проте я б рекомендував Нацбанку зменшити підтримку долара", - додав він.
Савченко також висловився за зміну принципів роботи НБУ.
"Принципи роботи НБУ застаріли: закритість потрібно змінити на прозорість і відвертість, тенденційність на справедливість, а банківсько-фінансова система має бути захищена від валютних і політичних ризиків", - зазначив він.
При цьому, на його думку, настав час змінити критерії роботи НБУ на законодавчому рівні. "До його головної мети - стабільності гривні, яка так і не досягнута, необхідно додати підтримку стійкості фінансової системи країни і політики економічного зростання", - пояснив Савченко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас