Росія заборонила ввезення американської курятини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія заборонила ввезення американської курятини

Аграрний ринок
543
З 1 січня Роспотребнадзор знизив граничний вміст хлору в розчині для обробки тушок птиці з 200 міліграм на 1 кубометр до 50 міліграм. Нові санітарні норми були затверджені ще в середині 2008 року, але виробники попросили тайм-аут на підготовку.
За словами керівника виконкому Національної м'ясної асоціації Сергія Юшина, велика частина російських підприємств встигла провести переоснащення, перейшовши з водяної технології охолоджування на сучаснішу (і дорожчу) повітряну. Зараз російські підприємства можуть виробляти до 90% м'яса птиці без використання препаратів із вмістом хлору.
Найбільші експортери курятини до Росії - американці - підготуватися не встигли або не захотіли. За даними НМА, в 2009 р. на американську курятину припало близько 22% російського ринку м'яса птиці і 79% імпорту (У 2009 році в Росії продано 3,45 мільйона тонн м'яса птиці, імпортовано 0,95 млн тонн).
В 2010 році американці мали імпортувати 600 тисяч тонн (77% імпорту), але вся ця курятина підпала під хлорну заборону: американські нормативи із хлору у декілька разів м'якші від російських.
Експерти розійшлися в думці про те, як позначиться заборона на ринку. Якщо постачання м'яса птиці зі США найближчим часом не будуть відновлені, російський ринок чекає дефіцит і зростання цін, попереджає глава Національної м'ясної асоціації Юшин. За його оцінкою, потужностей російських виробників недостатньо, аби покрити потреби ринку, а запасів імпортної курятини на російських складах вистачить на 1,5-2 місяці.
Дефіциту і зростання цін не буде, заперечує Галина Бобильова, гендиректор Росптахосоюзу: у IV кварталі через падіння попиту і традиційне збільшення імпорту (до 40% від квот ввозиться саме наприкінці року) на складах зібралось багато м'яса птиці. Крім того, в 2010 році російські виробники збираються збільшити виробництво приблизно на 300 тисяч тонн, повідомляє NEWSru.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас