Крим готує сюрприз? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим готує сюрприз?

Казна та Політика
5118
Візит лідера Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олега Тягнибока до Криму, що супроводжувався масовими акціями протесту, в котре показав наскільки складна політична ситуація на півострові. Українська влада вважає за краще її не помічати. А кримчани все більше розчаровуються в ефективності української влади.
Все "вільні"
Олег Тягнибок відомий своїми висловлюваннями про необхідність позбавити Крим статусу автономії. Тим більш дивно те, що він зважився на візит до автономії, особливо напередодні виборів, коли будь-яка дія політиків може вплинути на їх рейтинг. На зустріч з Тягнибоком в Севастополі прийшло близько 100 виборців. Діловий і культурний центр, між тим, був оточений міліцією.
Одному з лідерів українських націоналістів вочевидь не вистачало впевненості в тому, що його зустріч з виборцями пройде спокійно. "Звичайно, антиукраїнські сили, які живуть в Севастополі і отримують українську пенсію, будуть вживати всіх заходів для того, щоб зірвати цей візит. Але, з іншого боку, правоохоронні органи приймають всі заходи для недопущення цього", - повідомив пресі Юрій Тимощук, довірена особа кандидата в президенти Тягнибока в Севастополі. Судячи з минулих акцій протесту, "антиукраїнських" сил в Криму вочевидь більше, ніж "проукраїнських": зустріч Тягнибока в Севастополі пікетувало близько 1,5 тисячі осіб - по 15 осіб на одного прибічника "Свободи".
Севастопольський пікет закінчився плачевно: близько 300 осіб прорвало міліцейський кордон і намагався пройти до будівлі Ділового і культурного центру. В результаті, органи правопорядку були змушені застосувати силу. Було затримано кілька осіб. Під час акції протесту жителі Севастополя палили плакати з зображенням Тягнибока і скандували "Фашизм не пройде!"
Сам же лідер "Свободи" вкотре розповів своїм виборцям про загрозу анексії Криму Росією. "Москва всіма способами намагається продовжити термін перебування Чорноморського флоту на українському півострові, щоб і далі використовувати Крим як фактор дестабілізації в Україні. Для нейтралізації ворожих планів Москви необхідно змінити статус Криму з автономної на обласний та скасувати спеціальний статус Севастополя", - заявив Тягнибок. Крім того, лідер "Свободи" пропонує обмежити присутність у Криму Чорноморського флоту Російської Федерації, який на сьогодніт є одним з основних роботодавців для мешканців Севастополя і Феодосії. А пропозиція про введення суворого контрольно-пропускного режиму на об'єктах, орендованих ЧФ, навряд чи може сподобатися людям, які на них працюють.
Водночас багато націоналістичних організацій і політологів самі підозрюють "Свободу" та її лідера в тому, що ті фінансуються Кремлем. Так, український політичний консультант Олексій Гарань, аналізуючи "кримську політику" Тягнибока, ще два роки тому вказав на її вигідність Росії, але не Україні.
Згадали про Крим
Крим зараз переживає не найкращі часи: потік туристів на півострів ось уже кілька років зменшується. Так, на травневі свята 2009 року чисельність туристів, що відвідали Крим, у порівнянні з 2008 роком впала на 20%. Всього ж за 9 місяців 2009 року Крим відвідало на 12% менше туристів, ніж у попередньому році. А місцевий бюджет не дорахувався близько 1,5 мільярда гривень порівняно з 2008 роком. Все це, обтяжене економічною і політичною нестабільністю в Україні, сприяє проросійським організаціям Криму. Разом з тим, ситуацією намагаються скористатися і українські політики, які замість того, щоб вирішувати кримські проблеми, обіцяють жителям півострова "золоті гори".
Однією з найбільших несподіванок і для кримчан, і для решти українців стала заява Інни Богословської про те, що "пора припинити ділити Севастополь" і зробити місто російсько-українським кондомініумом. Взагалі, Богословська активізувала свою виборчу кампанію в Криму ще влітку. Цікаві метаморфози відбуваються і з лівим рухом Криму.
Леонід Грач на бігбордах в Криму красується разом з лідером "Союзу Лівих Сил" Василем Волгою: 11 квітня вони оголосили про створення нової сили на політичній арені півострова - Блоку Грача "За новий Крим". Таким чином, Василь Волга, який використовує у своїй передвиборчій кампанії ностальгію багатьох українських громадян за радянським минулим, намагається утвердитися в Криму, де подібні настрої особливо сильні. Разом з тим, за минулі роки і Волга, який був депутатом Верховної ради з 2006 по 2007 рік, і Богословська, у свій час займала посаду заступника міністра юстиції і з 2007 року є членом фракції Партії регіонів у парламенті, до початку виборчої кампанії про Крим згадували вкрай рідко.
6 січня про Крим згадали і в БЮТ. Андрій Семченко, керівник кримського виборчого штабу Юлії Тимошенко, заявив про те, що в Криму готуються масові фальсифікації. "Із учорашнього дня в Криму масово надходять заяви про голосування на дому, в середньому більше 50 заяв на кожну виборчу дільницю, цей процес проходить практично у всіх виборчих комісіях, а його організатор - Партія регіонів", - заявив Сенченко. "Регіонали" вже встигли звинуватити "бютівців" в юридичній неграмотності та відкинути всі звинувачення. Але і Партія регіонів може відчути труднощі з виборами в Криму - дуже добре тут пам'ятають конфлікт лідера "регіоналів" Януковича з іншим представником партії - мером столиці АРК Геннадієм Бабенком, скомпрометували себе і партію низкою скандалів, у тому числі і фінансових. Незважаючи на прохання деяких високопоставлених регіоналів, Бабенко так і не виключили з партії.
Таким чином, виборча кампанія в Криму може принести несподівані результати. Адже про Крим кандидати в президенти згадали лише напередодні виборів. У той час як півострів вже дуже давно відчуває низку серйозних проблем, які потребують негайного вирішення.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас