Литва вимагає від РФ компенсації за вторгнення на територію країни в січні 1991 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва вимагає від РФ компенсації за вторгнення на територію країни в січні 1991 р.

Казна та Політика
707
Правляча партія Литви Союз Вітчизни - Християнських демократів внесла до парламенту країни резолюцію з пропозицією вимагати в Росії компенсації за "вторгнення на територію незалежної Литовської держави в січні 1991 р."
У запропонованій резолюції Сейму пропонується визнати, що 11-13 січня 1991р. війська СРСР здійснили акт агресії проти незалежної Литовської держави і її громадян, через що були убиті і поранені беззбройні захисники свободи.
Депутати пропонують уряду країни вимагати від Москви виплати компенсацій жертвам і постраждалим в результаті подій 91-го року у Вільнюсі.
В Москві у відповідь зазначають, що не так давно по всіх балтійських країнах прокотилася хвиля вимог компенсацій за так звану радянську окупацію, але це ні до чого не призвело. Як заявив заступник голови Комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький в інтерв'ю радіостанції "Эхо Москвы", подібні політичні спекуляції не повинні заважати російсько-литовським відносинам.
Нагадаємо, в ніч на 13 січня 1991р. до Вільнюса була введена колона радянської бронетехніки. Війська захопили Вільнюську телевежу, будівлю Комітету радіо і телебачення. При штурмі телевізійної вежі загинуло 14 осіб, близько 700 отримали поранення.
Зазначимо, що у вересні 2009р. парламент Литви схвалив поправки до Кримінального кодексу, що вводять покарання за заперечення або виправдання "радянської агресії" проти цієї прибалтійської країни. За виправдання злочинів СРСР або нацистської Німеччини передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років.
Відповідно до змін до КК, штраф, арешт або позбавлення волі строком до двох років загрожує тому, хто публічно висловив схвалення агресії СРСР або нацистської Німеччини проти Литви, заперечував її або применшував її розмах.
Аналогічне покарання передбачається ввести і за наклеп на учасників литовського опору, які в 1944-1953рр. здійснювали організований озброєний опір радянській окупації.
Литовські парламентарії стверджують, що цей закон допоможе їм захиститися від кремлівських ідеологів, не дозволить їм створювати фонди і влаштовувати заходи, що розколюють суспільство.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас