Експерти ООН прогнозують зниження у 2010 році цін на чай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти ООН прогнозують зниження у 2010 році цін на чай

Аграрний ринок
248
В 2009 році ціни на чай досягли рекордного рівня, але ця тенденція не збережеться у 2010-у, оскільки погодні умови в основних регіонах Азії і Африки, котрі займаються вирощенням чаю, мають стабілізуватися.
В доповіді Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) наголошується, що через посуху в Індії, Шрі-Ланці і Кенії середня ціна за кілограм чорного чаю у вересні 2009 року досягла трьох доларів 18 центів. У 2008 році кілограм чаю коштував приблизно два долари 38 центів.
Експертів ФАО непокоїть, що виробники можуть неадекватно відреагувати на поточне підвищення цін і збільшити посівні площі, що врешті може призвести до перенасичення ринку.
Вони прогнозують, що очікуване поліпшення погодних умов в основних регіонах-виробниках чаю ослабить тиск на світові ціни.
В період з 2005 по 2009 роки темпи зростання вжитку чаю були вищі за темпи зростання виробництва. Це призвело до підвищення цін на улюблений у всьому світі продукт. В середньому в цей період роздрібні ціни на чай в супермаркетах Європи підвищилися на 5%.
ФАО звертає увагу на той факт, що попит на чай не падає, не дивлячись на світовий економічний спад.
Це свідчить про те, що "мода" на чай не проходить, зазначає служба новин ООН.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас