НБУ придбав ОВДП, внесені урядом до АК "Нафтогаз України" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ придбав ОВДП, внесені урядом до АК "Нафтогаз України"

Казна та Політика
638
Національний банк України (НБУ) придбав значну частину облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), з внесених урядом до статутного капіталу Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" на загальну суму 12 млрд грн.
За даними НБУ, оприлюдненими в середу, за тиждень з 28 грудня минулого року по 4 січня цього року обсяг ОВДП в обігу збільшився на 14,65 млрд грн., при цьому портфель НБУ збільшився на 7,7 млрд грн., банків - на 1,36 млрд грн., резидентів-не банків - на 5,67 млрд грн.
За цей період Мінфін розмістив ОВДП на 835 млн грн. і, можливо, випустив ОВДП в рамках капіталізації Укргазбанку на 1,9 млрд грн., проте одночасно він проводив і великі виплати. Тому таке збільшення обсягу ОВДП могло статися лише в разі випуску їх в рахунок поповнення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України" на суму 12 млрд грн., як це встановлено постановою уряду від 23 грудня.
Відповідно головною причиною значного зростання обсягу портфеля НБУ за цей період могло стати лише надходження до нього облігацій, отриманих "Нафтогазом України". Найімовірніше, операція була проведена за посередництва банків, які викупили ОВДП в "Нафтогазу України", а потім продали їх Нацбанку.
Сума, на яку збільшився портфель ОВДП Нацбанку, приблизно відповідає сумі, яку "Нафтогаз України" повинен заплатити "Газпрому" за постачання газу в грудні, - близько $1 млрд. Термін платежу закінчується 11 січня 2010 року.
Згідно з даними агентства, переговори про можливість проведення подібної операції уряд почав з НБУ в кінці 2009 року. Перед цим, 30 грудня, Міжнародний валютний фонд (МВФ) дозволив уряду України використовувати до $2 млрд міжнародних резервів для оплати газу та інших зовнішніх платежів.
В цілому, згідно з даними Нацбанку, обсяг ОВДП в обігу за період з 29 грудня 2008 року (НБУ публікує інформацію про них щотижня) по 4 січня 2010 року збільшився на 68,1 млрд грн. При цьому у власності Нацбанку обсяг держоблігацій зріс на 41,55 млрд грн., банків - на 15,21 млрд грн. Нерезиденти зменшили свій портфель ОВДП на 0,08 млрд грн., тоді як інші власники, серед яких великим є Фонд гарантування вкладів фізосіб і "Нафтогаз України", збільшили його на 11,41 млрд грн..
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас