УКБС: ДПАУ ініціює посилення фіскального тиску на платників податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС: ДПАУ ініціює посилення фіскального тиску на платників податків

Казна та Політика
2826
Державна податкова адміністрація України (ДПАУ) ініціює на законодавчому рівні посилення фіскального тиску на платників податків, відроджуючи списання коштів без згоди клієнта банку, повідомила прес-служба Асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС).
"УКБС стурбований законодавчими ініціативами ДПАУ, які направлені на істотне розширення повноважень податкових органів, що призведе до тотального контролю над юридичними і фізичними особами", - вказується в повідомленні.
За даними УКБС, пропоновані зміни до низки законів фактично нівелюють поняття банківської таємниці, тому що фіскальні органи прагнуть отримувати від фінансових установ будь-яку інформацію.
Згідно з повідомленням, така інформація стосуватиметься обсягів і призначення платежів, операцій за рахунками фізичних осіб і їхніх доходів. Окрім того, пропонується зобов'язати Національний банк України і комерційні банки розкривати інформацію щодо іноземних доходів фізичних осіб. За банками також пропонується закріпити невластиву їм функцію - податкових агентів фізичних осіб.
"ДПАУ намагається підсилити фіскальний тиск на платників податків через реанімацію безакцептного списання коштів, за рахунок введення в закон про платіжні системи і переказ коштів в Україні поняття списання коштів без згоди клієнта банку. Хоча раніше така процедура вже була оскаржена УКБС і скасована судом", - додається в повідомленні.
В повідомленні вказується, що ДПАУ також пропонує включити до складу загального місячного оподатковуваного податком доходу фізосіб доходи, отримані під час переходу права власності на майно за рішенням суду, і встановити штраф у розмірі 15% суми виплаченого доходу в разі прийняття банком платіжних документів на виплату доходу без сплати (неповної сплати) податку.
"Вказані нововведення є неприйнятними, бо направлені на посилення фіскального тиску на платників податків, скасування поняття банківської таємниці та впровадження всеосяжного контролю ДПАУ над фінансовими установами і їхніми клієнтами", - резюмується в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас