Зелені прогнози — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зелені прогнози

Валюта
7949
Основний макроекономічний чинник, що впливає на курс гривні в наступному році - стан платіжного балансу. Наприкінці 2008-го - на початку 2009 року однією з головних причин падіння курсу гривні став різкий відплив валюти з країни.
Через світову фінансову кризу знизилися обсяги українського експорту, утворився значний зовнішньоторговельний дефіцит. За рік ситуація вирівнялася: від’ємне сальдо торговельного балансу становить лише $1 млрд проти $12 млрд наприкінці минулого року. Девальвація фактично врятувала українську економіку від найжорстокішого обвалу: зниження вартості гривні з 5 UAH/USD до 8 UAH/USD підтримало експортерів та обмежило надходження імпорту в Україну. У підсумку ВВП України впав на 15% (попередні дані), а не на 30% (як багато хто побоювався).
Можливо, у 2010 році зовнішньоторговельний баланс буде навіть у профіциті: світ видряпується із кризи, а це означає, що зовнішній попит на сталь, добрива, продукцію машинобудування має зростати. При цьому передумов для збільшення імпорту поки що не спостерігається: купівельна спроможність українців усе ще знижена через падіння економіки та девальвацію гривні.
У 2009 році посилився відплив капіталу з України за фінансовим рахунком платіжного балансу: банки, компанії та держава розплачувалися за іноземними кредитами. Водночас практично не спостерігалося припливу прямих іноземних інвестицій. У результаті сформувався дефіцит фінансового рахунку платіжного балансу на рівні $11,8 млрд (проти $13,3 млрд профіциту за аналогічний період минулого року), а загальне від’ємне сальдо самого платіжного балансу цього року становило $12,8 млрд.
Наступного року корпоративний і державний сектори продовжать платити за боргами, але вже в менших обсягах. У 2009-му загальна сума виплат дорівнювала, за різними оцінками, від $25 до $40 млрд, у 2010-му, за даними Нацбанку, цей показник становитиме $20,3 млрд. З огляду на те, що левову частку зовнішніх боргів цього року було реструктуровано, у наступному компанії та банки, імовірно, також попросять кредиторів відкласти строки погашення позик, тож відплив капіталу в 2010-му за фінансовим рахунком буде невеликим.
З макроекономічного погляду перспективи гривні доволі оптимістичні. Повернення нацвалюти до курсу 5 UAH/USD уже навряд чи можливе, але й значна девальвація - теж. Однак гривня може ослабнути через панічне скуповування валюти населенням. Цьому можуть сприяти нові проблеми в банківській системі: наприклад, несподіване банкрутство одного з великих банків. Проте й у цьому разі долар навряд чи подорожчає більш ніж на 1-2 грн.
У 2010-му на курс гривні позитивно вплине сума валюти, накопичена фінустановами за минулий рік. Валютне кредитування фізосіб законодавчо обмежене, при цьому весь рік банки отримували валюту від населення та компаній як виплати за кредитами. Крім того, люди несли гроші на депозити в доларах і євро. Частину цих грошей фінустанови спрямовують на погашення власних боргів перед іноземними кредиторами, але частина залишається в банківській системі. Поступово фінструктури почнуть розпродавати валюту - що позитивно вплине на вартість гривні. При цьому банки, напевно, знизять дохідність за валютними вкладами (до 4–6% з нинішніх 8–10% річних): так фінансисти стимулюватимуть попит на гривневі вклади, за якими ставки сягають 25% річних.
Сергій Тігіпко, міністр економіки у 1999–2000 роках:
- Стабільна гривня - основа відновлення економіки країни після кризи. Наступного року для національної валюти є кілька чинників ризику. Головний із них - реальний, а не декларований дефіцит бюджету, який доведеться покривати емісією. Цього року влада зробила все, щоб дефіцит бюджету - 2010 виявився безпрецедентно високим. По-перше, кредит МВФ проїдено, а не спрямовано на пожвавлення економіки. По-друге, практика невідшкодування ПДВ і збору податків авансом знекровила доходи майбутніх періодів. По-третє, рішення про підвищення соцстандартів ухвалювалося непродумано й у популістському угарі.
Всі ці фактори тиснутимуть на курс, тим більше, що зовнішні джерела запозичень, очевидно, вичерпані, а серйозних інвестицій у найближчій перспективі чекати не випадає. Друкарський верстат доведеться включати на повну потужність. Проте емісію в жодному разі не можна спрямовувати прямо на соцвиплати, це шлях до гіперінфляції та гіпердевальвації. Надруковані гроші мають піти на стимулювання виробництва, насамперед такого, що заміщує імпорт. А соціальні програми - фінансуватися за рахунок зростання податкових надходжень від пожвавлення економіки. Інакше нам доведеться згадати 1993–1994 роки.
Дмитро Боярчук, виконавчий директор центру CASE Ukraine:
- Наступного року гривня поступово девальвуватиме далі, оскільки українська економіка все ще перебуває в дуже важкому стані. У 2010-му бурхливе зростання економіки, як і раніше, нереальне. За таких умов зміцнення нацвалюти навряд чи можливе. До того ж, у 2010 році на курс гривні сильно тиснутиме збільшення обсягів імпорту. У 2009-му цей показник істотно знизився, оскільки споживачі відмовилися від багатьох іноземних товарів або замінили їх вітчизняними. Проте кризовий шок мине, населення й компанії звикнуть жити при новому валютному курсі, при нових цінах на імпорт - і споживання іноземних продуктів поступово почне зростати.
Серйозно на курс гривні вплине й емісійний фактор: нові президент і прем’єр-міністр можуть спробувати провести емісію гривні, оскільки інші істотні джерела доходу держбюджету вже зникли, а надання кредитів Україні міжнародними фінансовими організаціями під сумнівом. До й після виборів курс буде більш-менш стабільним, і до початку літа він триматиметься на рівні 8,0-8,5 UAH/USD. До кінця 2010 року гривня подешевшає до 9,5 UAH/USD, а середньорічний курс становитиме 8,5 UAH/USD.
Костянтин Дружерученко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас