Валютний курс в рік Тигра: розмиті чорно-білі смуги... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний курс в рік Тигра: розмиті чорно-білі смуги...

Валюта
6918
Український готівковий валютний ринок відрізняється невгамовним апетитом деяких його учасників. Як і валютні ринки інших країн, він піддається впливу політичних інтриг, щоправда, підкоряючись винятково вітчизняній логіці. Видно, тому наші експерти охоче коментують - що призвело до девальвації/ревальвації, але при цьому набагато менш охоче дають прогноз, чого чекати в найближчому майбутньому.
Надто вже велика ймовірність попасти не в "яблучко", а в "молоко". Втім, як не дивно, їх "передбачення" все ж потрібне населенню. Тим часом, не треба перебільшувати місіонерську необхідність їх пророкування, просто багато хто не хоче дежавю - знов опинитися в тому панічному натовпі тих, що біжать купити долари, коли курс зашкалило за десятку на початку 2009 року.
В переддень новорічних свят агентство УНІАН звернулося до банкірів, щоб скласти гороскоп українського валютного року білого тигра. Умовно позначимо, що валютний рік у нас почнеться після президентських виборів. Що стосується "зимових канікул", то традиційно в цей період "бабки" відпочивають і приплив коштів в економіку знижується. Так, зростання активності в "Альфа Банку" чекають лише в другій декаді січня.
А тепер перейдемо до курсів. За прогнозом начальника відділу стратегії "OTP Bank" Євгена Зінов’єва, до президентських виборів курс "зеленого" стримуватиметься на нинішньому рівні або навіть трохи "просяде", євро також трохи зміниться.
Основним ризиком коливань на ринку залишиться попит населення на тлі політичного протистояння або значних проблем в бюджетній сфері, відзначив начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб. "Тому, враховуючи низьку ліквідність валютного ринку і нестабільність попиту населення на готівкову іноземну валюту, ми чекаємо, що волатильність змінного курсу наступного року може бути досить високою", - пояснив Д.Сологуб.
Банкір вважає, що цикл різкої девальвації гривні вже завершився. Оскільки національна валюта відносно долара з вересня 2008 р. впала на 60%, а валюти інших країн подешевшали лише на 10-20%, то Україна отримала значну конкурентну перевагу - це сприятиме зростанню обсягу експорту. В той же час, імпорт буде обмежений унаслідок різкого падіння купівельної спроможності, що викликане девальвацією гривні і зниженням реальних доходів населення. Крім того, розмір виплат за зовнішніми боргами в 2010 р. зменшиться, в порівнянні з поточним роком. "Ми чекаємо, що наступного року платіжний процес буде збалансованим, а значить, з точки зору фундаментальних економічних чинників, курс гривні має залишатися приблизно на рівні 2009 р., втім, не можна відкидати і невеликої ревальвації - на 3-5%", - прогнозує Д.Сологуб.
В "Альфа Банку" найбільш вірогідним сценарієм курсової динаміки на 2010 р. вважають збереження курсової волатильності з вірогідністю локальних пікових показників і відкотів під впливом низки "дратівливих" чинників як економічного, так і політичного характеру. "При цьому збереження курсової рівноваги на поточних рівнях впродовж всього 2010 р. є маловірогідним..." - підкреслили в банку.
Фінансисти також прогнозують можливе повернення до України після виборів офшорної валюти. Як вважає радник голови правління "Укргазбанку" Олександр Охріменко, сума складе приблизно 18 млрд. дол. На цьому фоні, на його думку, гривня може зміцнитися до 7,5-7,7 грн./дол. у 2010 році. Але за умови, що нове керівництво країни не захоче швидко вирішити всі свої проблеми з дефіцитом бюджету, підвищенням заробітних плат і пенсій. "Вирішити ці проблеми можливо лише за рахунок емісії гривні. В такому разі про зміцнення нацвалюти можна забути. Швидше за все, долар при такій великій емісії гривні коштуватиме на кінець 2010 року близько 10 грн." - підкреслив експерт.
З іншого боку, пожвавлення інвестиційної активності та споживання збільшить попит на імпортні товари, роблячи негативний вплив на стабільність національної валюти, вважає Є.Зінов’єв. "Таким чином, на стабільність курсу гривні впливатиме низка різноспрямованих факторів. Тому ми не чекаємо серйозних коливань в 2010 році. Короткострокові спекулятивні атаки можуть відхилювати курс в той чи інший бік, але середньорічний залишиться в діапазоні 8,00-8,50. Курс гривні до євро може зміцнитися у зв'язку зі зниженням курсу євро до долара на світовому фінансовому ринку", - відзначив банкір.
Аналітик "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький акцентує увагу на тому, яким чином і в яких обсягах проходить зростання монетарної бази в 2010 р. "За умови, що збільшення монетарної бази значно не перевищуватиме зростання інфляції і ВВП, то, ймовірно, курс в кінці 2010 року буде 8,4 грн./дол. В середині року нас може чекати ще одна хвиля девальвації, яка буде викликана тим, що країні необхідно перейти на режим гнучкішого змінного курсу у зв'язку з постійно падаючим рівнем чистих валютних резервів", - вважає М.Заблоцький.
Виходить, що до виборів на готівковому валютному ринку ситуація буде більш-менш спокійною, без особливих стресів, курс гривня/долар дуже не відрізнятиметься від нинішнього. Як "ляжуть карти" потім, продемонструє 2010-й. Варіанти розвитку подій, описані вище, можливо, допоможуть поміркувати про способи збереження, аби "не наступити на граблі" 2009 року.
Юлія Главацька
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас