НБУ стримано оцінює рішення МВФ щодо валютних резервів країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ стримано оцінює рішення МВФ щодо валютних резервів країни

Казна та Політика
1404
Національний банк України (НБУ) стримано оцінює рішення Ради директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо зменшення погодженого критерію мінімального рівня чистих міжнародних резервів України на $2 млрд на кінець грудня, повідомив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький.
"Рішення Ради директорів МВФ є реакцією на наполегливе прохання уряду. Ми його оцінюємо стримано. Таке рішення нічого додаткового нам не дає. Але Україна, згідно з існуючими процедурами і графіками, буде чітко обслуговувати всі свої зовнішні зобов'язання. Для цього в нас є надійні можливості", – сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер.
Радник голови Нацбанку також відзначив, що це рішення МВФ не є переломним для ситуації і "не несе вирішального змістового навантаження".
"Відмахнулися", – процитував В.Литвицький висловлювання голови НБУ Володимира Стельмаха щодо цього кроку МВФ.
Як повідомлялося, 30 грудня Рада директорів МВФ ухвалила рішення задовольнити запит української влади на зменшення критерію виконання кредитної програми співробітництва stand-by "Мінімальний рівень чистих міжнародних резервів (ЧМР)" на $2 млрд, з $14,9 млрд.
У Фонді вважають, що це рішення дозволить українській владі використовувати існуючі ресурси для здійснення зовнішніх платежів у потрібний термін, включаючи платежі за газ, але в той же час не зажадає нових виплат з боку МВФ.
МВФ восени 2008 року ухвалив рішення щодо виділення Україні кредитів у рамках програми stand-by у розмірі близько $17 млрд. Із трьох виділених траншів на загальну суму майже $11 млрд перший у розмірі $4,5 млрд у листопаді 2008 року одержав Нацбанк, однак уже другий, у травні 2009 року, у розмірі $3 млрд був поділений навпіл між НБУ та урядом, а третій, у серпні, на $3,5 млрд повністю відійшов уряду, щоб полегшити виконання бюджету і закупівлі природного газу.
Виділення четвертого траншу в розмірі $3,8 млрд було заплановано на листопад за підсумками третього огляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві наприкінці жовтня, однак не зробила позитивної заяви про завершення огляду. МВФ неодноразово привселюдно відзначав, що очікує формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій.
За час після одержання третього траншу уряд України також використовував близько $2,1 млрд за рахунок конвертації отриманих від МВФ наприкінці серпня – початку вересня спеціальних прав запозичення в рамках розподілу їх між усіма членами Фонду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас