Президент ветував закон про продовження мораторію на продаж землі до 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент ветував закон про продовження мораторію на продаж землі до 2012 р.

Аграрний ринок
600
Президент України Віктор Ющенко ветував закон "Про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України відносно терміну на продаж земельних ділянок", яким передбачалося продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2012 р. Про це повідомляє прес-служба глави держави.
Ющенко повернув зі своїми пропозиціями вказаний закон для повторного розгляду Верховною Радою. Пропозицію Президента України під час розгляду закону на пленарному засіданні парламенту представлятиме перший заступник глави Секретаріату президента - представник Президента в Кабінеті міністрів Олександр Шлапак.
Президент не згоден з тим, що мораторій може бути знятий не раніше 1 січня 2012 р., оскільки за діючими нормами його завершення обумовлене лише набуттям чинності законів про державний земельний кадастр і про ринок земель. На думку глави держави, така умова є додатковим обмеженням конституційних прав громадян на землю, прав кожного розпоряджатися своєю власністю, оскільки пропоновані законом зміни передбачають, що такий мораторій діятиме до 1 січня 2012 р. навіть за умови набуття чинності законів України про державний земельний кадастр і про ринок земель.
Ющенко також вважає, що подальше продовження мораторію на вільний обіг земель може призвести до загострення ситуації із забезпеченням ефективного використання та охорони землі, а також до поширення тіньових механізмів відчуження земельних ділянок і збільшення кількості зловживань в цій сфері.
Нагадаємо, ВР ухвалила закон, що подовжує мораторій на продаж сільгоспземель, 22 грудня ц.р. За ухвалення відповідного законопроекту в другому читанні і в цілому проголосували 344 депутати з 432 зареєстрованих в залі.
Зараз в Україні діють норми закону "Про внесення змін до деяких законів України відносно запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу" від 4 грудня 2009 р., який передбачає заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2010 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас