У 2010 році рецесія в Україні триватиме — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2010 році рецесія в Україні триватиме

Казна та Політика
4422
В 2010 році рецесія в Україні триватиме.
Про це йдеться в наданому УНІАН аналітичному звіті рейтингового агентства "Експерт-рейтинг".
Оптимістичним сценарієм розвитку для України агентство вважає досягнення нульового зростання ВВП в порівнянні з 2009 роком і відсутність технічного дефолту за зобов'язаннями держави.
Як сказано в звіті, на початок 2010 року в Україні складається досить неприваблива ситуація: напруженість з відшкодуванням ПДВ, катастрофічне зниження податкової бази, занепад в металургії, хімічній промисловості та машинобудуванні протягом поточного року посилювалися нездатністю банківського сектора збільшувати кредитування реального сектора.
За оцінками агентства, свого піку напруженість у фінансовій сфері досягне до початку лютого - кінця березня 2010 року. "Перед новим президентом, незалежно від результатів виборів, постане складне завдання - забезпечення функціонування системи державних фінансів за відсутності адекватної податкової бази, швидше за все, без допомоги міжнародних фінансово-кредитних організацій і з на чверть паралізованою банківською системою, яка не здатна збільшувати кредитування реального сектора", - відзначається в звіті.
Одним з виходів з ситуації, що склалася, на думку авторів звіту, стане оголошення державою дефолту за своїми зобов'язаннями з подальшою їх реструктуризацією.
На думку агентства, технічний дефолт в 2010 році дуже вірогідний навіть в тому випадку, якщо МВФ відновить кредитування України. Жорстка монетарна політика напередодні президентських виборів, різке зростання витрат на обслуговування держборгу, залученого через механізм ОВДП, і невирішене газове питання значною мірою підірвали потенціал реального сектора, наголошується в звіті.
Агентство також не бачить жодних перспектив у відновленні попиту на український експорт на міжнародних ринках, що могло б врятувати економіку України від продовження рецесії в 2010 році. Події в Дубаї, Греції, Ісландії в останні місяці показали, що світова фінансова криза далеко не завершена і проблеми в найбільш слабких економіках лише починаються. "Центром цих проблем виступають державні фінанси, а джерелом нестабільності - ринок нерухомості", - сказано в звіті.
В агентстві також підкреслюють, що українську гривню через невирішені проблеми, що накопичилися, швидше за все, чекає гостра тенденція до девальвації.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас