НБУ зможе оперативніше реагувати на погіршення стану банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ зможе оперативніше реагувати на погіршення стану банків

Валюта
882
Зміна методики розрахунку нормативів ліквідності банків дозволить НБУ швидше реагувати на погіршення їх фінансового стану.
Таку думку в коментарі УНІАН висловив аналітик компанії Astrum Investment Management Ярослав Стецик.
Крім того, на його думку, ці зміни сприятимуть адекватнішому відображенню рівня достатності регулятивного капіталу і ліквідності комерційних банків.
Водночас, підкреслив аналітик, суми коштів, розміщених в банках-банкрутах, банках, що знаходяться на стадії ліквідації, в банках з тимчасовою адміністрацією і зареєстрованих в офшорних зонах, є незначними. Тому вказані зміни в методиці не призведуть до істотного зниження нормативу миттєвої ліквідності комерційних банків, вважає Стецик.
Як повідомляв УНІАН, Національний банк України змінив методику розрахунку нормативів миттєвої (Н4), поточної (Н5) і короткострокової (Н6) ліквідності комерційних банків.
Відповідні зміни внесено постановою Нацбанку №764 від 24 грудня ц.р..
Згідно із документом, кошти, розміщені в банках-банкрутах, в банках, що перебувають на стадії ліквідації, в банках з тимчасовою адміністрацією і в банках, зареєстрованих в офшорних зонах, не враховуватимуться при розрахунку вказаних нормативів.
Крім того, в разі наявності в банку розрахункових документів, не виконаних вчасно з його провини, значення нормативів миттєвої і поточної ліквідності дорівнюватимуть нулю з моменту виникнення цих зобов'язань.
Нова Методика розрахунку економічних нормативів регулювання діяльності банків набуде чинності з 1 лютого 2010 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас