Тінізація економіки України досягла 60% ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тінізація економіки України досягла 60% ВВП

Казна та Політика
825
Тінізація економіки України в умовах фінансово-економічної кризи отримала тотальний характер і оцінюється окремими експертами і дослідниками на рівні 60% ВВП, що становить реальну загрозу національній безпеці держави.
Про це повідомили науковці НАНУ в національній доповіді "Соціально-економічний стан України: наслідки для народу і держави"
"Можна констатувати фактичне завершення процесу реструктуризації тіньової економічної діяльності в масштабах держави. Ця діяльність стала складовою його економіки. Вона обслуговує економічні і політичні інтереси певних впливових структур і ділових кіл".
Більшість експертів вважають, що 25-50% обігу приватних підприємств не відображені в документах бухгалтерського обліку (тіньовий обіг). Рівень відходу в тінь залежить від того, що це за підприємство, "хто за ним стоїть" і так далі. У більшості малих підприємств "тінь" може досягати 80-90%.
В доповіді наголошується, що тіньовий обіг спостерігається в таких сферах діяльності: торгівля (80%), будівництво (66%), нерухомість (60%), гральний бізнес (53%), громадське харчування (53%), засоби масової інформації (53%), транспорт і перевезення (46%). У торгівлі підакцизними товарами значну частку становлять невраховані обсяги тютюнових, лікеро-горілчаних та інших виробів.
Достатньо високий рівень корумпованості в сферах, що здійснюють постачання енергоносіїв, землевідведення під будівництво, операції з комерційною нерухомістю (оренду) і приватизацію державного майна. Тут існує значний розрив між ринковими і "відпускними" цінами на "продукцію" і, відповідно, можливістю отримання надприбутків, що є джерелом хабарництва і "відкотів", з якими найбільше фірми працюють в будівництві (91%), торгівлі (75%), сфері нерухомості (75%), сільському господарстві (58%), енергетиці (58%).
За даними Міністерства економіки, в ІІ кварталі 2009 року (в порівнянні з І кварталом) рівень тінізації української економіки не змінився і залишився на рівні 36% від офіційного ВВП (результат отриманий інтегрованим методом і включає чотири способи розрахунку рівня тінізації). Після настання гострої фази кризи вітчизняний бізнес почав нестримно вирушати в тінь.
Так, з липня 2008 року по квітень 2009-го частка економіки, що знаходиться в тіні, збільшилась на 9 процентних пунктів (п.п.) - до 36%. При цьому за перші три місяці 2009 року рівень тінізації виріс на 4,9 п.п. і досяг максимального значення за весь час публікації цього показника (з 2001 року).
В Мінекономіки головною причиною призупинення зростання рівня тінізації в ІІ кварталі називають адаптацію бізнесу до роботи в кризових умовах. "Поліпшенню ситуації в ІІ кварталі 2009 року сприяло поступове пристосування суб'єктів господарювання до функціонування в кризових умовах, а також стабілізація ситуації на валютному ринку і в банківському секторі", - говориться в записці Мінекономіки. У приватній бесіді економісти називають прозаїчнішу причину.
"Бізнес вже звик працювати в кризових умовах. Люди побачили, що попри все працювати можна, і просто перестали відводити в тінь все підряд", - пояснили в міністерстві.
За матеріалами:
Прометр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас