Країни G-20 не виконали обіцянок щодо боротьби з кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни G-20 не виконали обіцянок щодо боротьби з кризою

Казна та Політика
428
Незалежна моніторингова компанія Global Trade Alert (GTA) опублікувала на своєму сайті результати більше 400 досліджень, покликаних проаналізувати антикризові заходи країн "Великої двадцятки".
Після виконаної роботи, економісти дійшли висновку, що "Двадцятка" не стримала своєї головної обіцянки - утриматися від створення бар'єрів для торгівлі та інвестицій, яка була прописана в декларації про спільну боротьбу з кризою, прийнятій трохи більше року тому.
Відтоді країни G-20 запровадили 184 протекціоністські заходи, нагадали в GTA. Всього в світі за рік введено 257 таких заходів, ще 56 можна трактувати як порушення інтересів країн-партнерів. 188 заходів вже заплановано на 2010 р. Заходів, що сприяли лібералізації торгівлі, прийнято в шість разів менше, повідомляє GTA.
Але інструменти торговельних воєн - нетарифні обмеження, санітарні заходи, заборона імпорту - застосовувалися лише в 10% випадків, підвищення тарифів - в 14%. Більше 50% всіх дискримінаційних заходів - держпідтримка місцевих виробників і захист торгівлі (антидемпінгові і компенсаційні мита). Серед запланованих заходів держвливань вже немає в 2010 р. майже 60% протекціонізму полягають у захисних заходах.
Головний протекціоніст в світі - ЄС (90 бар'єрних заходів), а серед країн - Росія (37), за нею - Аргентина (21). Головна жертва протекціонізму - Китай: для захисту від нього країни вжили 146 заходів. Найбільш постраждалі сектори - металургія і хімія: кожен третій захід проти них.
Підвищення Росією мит торкнулось близько 7% імпорту, для 2% імпорту мита були знижені, повідомила міністр економічного розвитку Ельвіра Набіулліна, частина захисних заходів не спрацювала, частина допомогла підтримати виробництво. Її заступник Андрій Слепньов знає, що проти російських експортерів діють 96 заходів, через що Росія з 2009 р. недоотримала $2 млрд - менше 1% експорту.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас