Washington Post: КНДР, можливо, побудувала завод зі збагачення урану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Washington Post: КНДР, можливо, побудувала завод зі збагачення урану

207
Північна Корея, можливо, побудувала завод з виробництва газу, необхідного для збагачення урану, що свідчить про те, що Пхеньян використав другий шлях створення ядерної зброї з 1990-х років, пише американське видання Washington Post.
Посилаючись на дані, що є в Абдул Кадір Хана, батька атомної програми Пакистану, газета відзначає, що Північна Корея, ймовірно, займалася збагаченням урану в невеликих масштабах до 2002 р., використовуючи з цією метою близько 3 тис. центрифуг. Пакистан допомагав КНДР, надаючи креслення і технічне устаткування. Видання пише, що американська розвідка і раніше передбачала, що КНДР займалася збагаченням урану паралельно з виробництвом збройного плутонію.
В 2004 р. пакистанський учений-ядерник вже зізнавався в тому, що під його керівництвом функціонував міжнародний "чорний ринок" ядерних технологій. Хан узяв на себе відповідальність за передачу ядерних секретів Ірану, Північної Кореї та Лівії. Згодом вчений відмовився від своїх свідчень, але в 2008 р. знов заявив про те, що пакистанська армія поставляла КНДР центрифуги для збагачення урану. Пізніше в інтерв'ю британському журналістові Хан заявив, що в ході його візиту до Північної Кореї в 1999 р. він відвідував гірський тунель. Там йому показали декілька контейнерів, що містять компоненти трьох готових ядерних боєголовок, які можуть бути встановлені на ракетоносій протягом години.
Деякі нинішні та колишні американські військові чиновники заявили, що дані Хана, якщо вони правильні, говорять про розвиненіші, ніж вважалося раніше, ядерні технології, що є в КНДР, і про те, що ця країна може мати сучаснішу зброю, або більшу її кількість, ніж передбачалося раніше експертами, пише Washington Post. Можливий, проте, і такий варіант, що пакистанський учений просто намагається довести, що Північна Корея володіла ядерною зброєю ще 10 років тому, аби відвести від себе звинувачення в пособництві режиму Кім Чен Іра.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас