Зростання економіки США в 2010 р. буде залежати від інвестицій, ринку зайнятості та житла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання економіки США в 2010 р. буде залежати від інвестицій, ринку зайнятості та житла

Казна та Політика
642
Більшість експертів очікують помірного зростання валового внутрішнього продукту США в наступному році після двох років зниження. Але цього зростання, швидше за все, буде недостатньо, щоб вирішити проблеми на ринку житла і знизити рівень безробіття до докризового.
У цілому ж відновлення економіки, як пише The Wall Street Journal, визначать чотири основні чинники: капіталовкладення компаній, динаміка на ринку житла, рівень безробіття та наявність або згортання програм держпідтримки.
Економіка США готується до злету
Консенсус-прогноз економістів щодо зростання ВВП США в 2010 році становить майже 3%.
Разом з тим Дін Макі з Barclays Capital, аналітик з найбільш точними прогнозами щодо ВВП США цього року, за даними Bloomberg, вважає, що приріст американського ВВП в 2010 році буде найшвидшим з 2004 року і складе 3,5%. Його оцінка є однією з найбільш оптимістичних.
На думку Макі, ралі на ринку акцій і зростання доходів дозволять американцям робити те, що вони вміють найкраще, - споживати. Довіра компаній до економіки підвищиться, що зробить її зростання більш стійким.
У третьому кварталі 2010 року Федеральна резервна система (ФРС) підвищить базову процентну ставку overnight до 0,5% річних з поточного діапазону від нуля до 0,25%. До кінця наступного року вартість грошей досягне 1%, стверджує Макі.
Ще один аналітик Barclays Capital Девід Ву прогнозує, що долар завершить 2010 біля позначки $1,40 за євро.
Оптимістичний прогноз Макі підтримує і головний економіст Eaton Vance Management Роберт Макінтош, який цього року давав найточніші оцінки американського безробіття.
"Комбінації експорту, інвестицій та споживання буде досить, щоб дати нам економіку, яка буде пристойно виглядати, принаймні на папері", зазначив Р. Макінтош.
Головний економіст Credit Suisse в Нью-Йорку Ніл Сосса вважає, що економіка США виросте на 3,3% у наступному році, Джон Лонський з Moody's Capital Markets Group очікує зростання ВВП на 2,7%.
Безробіття трохи знизиться, але залишиться значним
Експерти дають все більш позитивну оцінку відновлення економіки США. Однак значна кількість безробітних в країні може затьмарити цю веселу картину. Навіть якщо рівень безробіття знизиться, як прогнозує більшість економістів, він все одно буде перевищувати середнє значення протягом 10 років до початку кризи.
За даними міністерства праці США, рівень безробіття в США знизився в листопаді до 10% з максимальних за 26 років 10,2% у жовтні.
ФРС очікує, що в четвертому кварталі наступного року рівень безробіття знизиться до діапазону 9,3-9,7%. У листопаді-грудні 2009 року безробіття становитиме 9,9-10,1%.
Частка безробітних впаде в середньому до 9,6%, прогнозує Д. Макі з Barclays Capital. Р. Макінтош очікує її зниження до 9,5%, чекаючи "підвищення тренду у фондах заробітної плати" американських компаній вже в січні.
Найбільш песимістичні прогнози дають економісти Goldman Sachs і Conference Board, які очікують зростання безробіття в середньому до 10,3% і 10,4% відповідно.
Споживчі витрати в наступному році збільшаться на 1-2,1% після зниження на 0,6% в 2009 році.
Компанії повинні ризикувати і збільшувати капвитрати
Економіка США готова до значного збільшення обсягу корпоративних капіталовкладень і потребує такого зростання, однак самі компанії, швидше за все, спочатку будуть дуже обережні, вважають опитані The Wall Street Journal аналітики.
Зменшення витрат американських компаній під час кризи було найбільш значним із часів Великої депресії. Тепер можна очікувати значного зростання, щоб заповнити ці втрати, потрібно лише остаточно закріпити довіру бізнесу до економіки.
"Бізнес надто різко відреагував на спад під час рецесії, - зазначив Макі. - Тепер, коли фірми переходять від виживання до експансії, вони збільшують витрати на робочу силу та інвестиції".
У цілому ситуація в корпоративному секторі виглядає багатообіцяюче: прибутки підвищуються, вартість кредитування залишається низькою, продуктивність стабільна. При цьому багато фірм мають у своєму розпорядженні достатньо коштів для інтенсивних інвестицій в промислове обладнання, програмне забезпечення, навчання співробітників.
Різниця між інвестиціями за рахунок внутрішньокорпоративних джерел і за рахунок позикових коштів у третьому кварталі 2009 року досягла рекордних $189 млрд у порівнянні з $153 млрд у квітні-червні. Це означає, що в компаній є власні кошти для фінансування капітальних витрат.
"На відміну від споживачів, бюджети корпоративного сектора знаходяться в прекрасному стані, - вважає головний економіст Investment Technology Group Inc., що займається брокерською та фінансовою діяльністю в технологічному секторі, Роберт Барбера. - Підприємства шаленими темпами генерують більше грошей, ніж можуть інвестувати".
Як зазначає агентство Bloomberg, очікуване відновлення капвитрат американських компаній може бути однією з причин того, що інвестори активізували вкладення в акції виробників промислового устаткування. Індекс таких підприємств - Standard & Poor's 500 Industrial Machinery - виріс з початку року на 35%, випередивши S & P 500, що піднявся на 25%.
Пожвавлення на ринку житла, як і раніше, під великим питанням
Криза на ринку житла в США поступово згасає, хоча про відновлення довіри до нього, пожвавлення попиту і підвищення цін поки говорити зарано, пише WSJ. Різке падіння вартості житла може сповільнити як зростання споживчих витрат, так і знизити обсяги кредитування.
Основний обвал цін вже пройшов, і протягом 2010 року очікується нульове або близьке до нуля зростання вартості житла. Значного підйому чекати не варто, тому що кількість позбавлень прав власності на закладену нерухомість залишається на рекордному рівні. На кінець третього кварталу 2009 року цей процес торкнувся 4,5% іпотечних кредитів у США в порівнянні з 3% роком раніше, за даними Асоціації іпотечних банків. Крім цього, ще із 9,6% кредитів прострочений як мінімум один платіж. Все це призводить до збільшення пропозиції на ринку житла і не дає цінам зростати.
"Досі спостерігається величезний надлишок будинків", - стверджує головний економіст MF Global Джим О'Салліван. З часом цей надлишок зменшиться, оскільки житло стане більш доступним, однак кардинальне поліпшення можливе лише після остаточної стабілізації ринку праці, споживчих витрат і банківського кредитування.
Поліпшення обсягів продажів протягом останніх місяців пов'язане з низькими відсотковими ставками з іпотеки завдяки програмі ФРС щодо викупу іпотечних цінних паперів, а також федерального податкового кредиту для покупців житла. Обидві ці програми завершаться до середини наступного року, і тоді відбудеться провал в кривій зростання обсягу продажів житлових будинків.
У листопаді продажі новобудов були на 74% нижче піку, зафіксованого в липні 2005 року, до якого вони не повернуться ще довгі роки, зазначають експерти.
Чи зможе економіка США впоратися з втратою держпідтримки?
Уряд США "підключив економіку до апарату штучного дихання в 2009 році, і якщо системи життєзабезпечення відключать у 2010 році, як це планується, можна очікувати болючого відкату", - стверджує WSJ.
Податкові пільги і збільшення держвидатків в 2009 році допомогли відновити зростання економіки США і підвищили довіру інвесторів і споживачів. У першому півріччі 2010 року ці заходи додадуть до темпів зростання ВВП ще два відсоткових пункти, прогнозує Goldman Sachs.
Проте досі не зрозуміло, як саме споживачі і бізнес відреагують на згортання стимулюючих програм, і це питання зараз є одним з найбільш гострих в американській економіці.
Завдяки державному стимулюванню американці змогли придбати будинки та автомобілі дешевше, компанії отримали держзамовлення на будівництво і недорогі кредити. Але в результаті значно збільшився дефіцит держбюджету, який поки що незрозуміло як скорочувати в найближчі роки.
"Ви підійшли до тієї межі, коли стурбованість стійкістю податково-бюджетної системи дійсно підсилюється, - заявив економіст JP Morgan Chase Майкл Фероль. - Уповільнення падіння обходиться дорого". Основною темою 2010 року може стати те, як економіка обходиться без держпідтримки, додав він.
Аналітики сподіваються, що приватний сектор витримає цей удар без особливих втрат, але ризики, пов'язані зі згортанням стимулюючих програм, все-таки вважають значними.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас