Точка зору: НБУ повинен не удосконалювати інструкції для банкірів, а пропонувати ринку нові фінансові інструменти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: НБУ повинен не удосконалювати інструкції для банкірів, а пропонувати ринку нові фінансові інструменти

222
Нацбанку слід було б не стільки вдосконалювати інструкції, скільки пропонувати ринку нові, ефективні фінансові інструменти, що підштовхують комерційні банки до дій у бажаному для держави напрямі, переконаний доктор економічних наук, професор Олександр Шаров.
"НБУ дедалі частіше поводиться, як міністерство у справах банків, а не як "банк банків". Звідси проблема відносин з урядом, оскільки вони не взаємодоповнюють одне одного, а конкурують, як два органи виконавчої влади на одному регуляторному полі", - відзначає Шаров
За його словами, з одного боку НБУ не може гарантувати курс гривні на довгу перспективу, а з іншого - не дає учасникам ринку інструментів страхування ризику, хеджування, посилаючись, перш за все, на обмеженість їхньої дії. "Виходить, що коли ризик усе одно залишається, то нічого робити й не треба", - констатує експерт.
Шаров переконаний, що банківське співтовариство самостійно могло б стати ініціатором дотримання в своєму середовищі корпоративної етики, яка виключала б схильність до ризику. Крім того, банкіри могли б самостійно встановити справедливі правила стосовно клієнтів, зокрема, щодо термінів видачі депозитів, процентних ставок, добросовісної реклами, вважає експерт.
"Досвід західноєвропейських "банківських омбудсменів" свідчить, що це цілком реально. Тільки в нас до створення такої інституції якось не прагнуть", - підкреслив Шаров.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас