"Газпром" побачив "дуже серйозні проблеми в Україні" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" побачив "дуже серйозні проблеми в Україні"

Енергетика
748
Україна з середини грудня різко зменшила відбір російського газу, що свідчить про труднощі з оплатою постачань в майбутньому. Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, якого цитує РИА Новости, вважає, що ситуація "тривожна".
"Україна відчуває дуже-дуже серйозні проблеми в оплаті постачань російського газу за грудень", - зазначив топ-менеджер "Газпрому".
"Нафтогаз", нагадаємо, повинен платити за російський газ до сьомого числа кожного місяця, але цього разу у зв'язку з різдвяними святами термін платежу перенесений на 11 січня. Така схема з щомісячними виплатами була введена на початку 2009 року, і відтоді "Нафтогаз" ще жодного разу не затримав оплату постачань, хоча в деякі місяці йому доводилося удаватися до коштів бюджету.
Якщо "Нафтогаз" не заплатить за паливо у встановлені терміни, то "Газпром" може перекласти Україну на стовідсоткову передоплату постачань.
Раніше стало відомо, що Міжнародний валютний фонд відхилював прохання України про кредит на 2 мільярди доларів, за рахунок яких Київ, зокрема, мав намір розплатитися з "Газпромом". Всього "Нафтогаз" до 11 січня повинен заплатити "Газпрому" більше 500 мільйонів доларів за грудневі постачання газу.
В Москві і в Києві неодноразово заявляли, що можуть пройти січень 2010 року без збоїв. "Газпром", нагадаємо, пішов на поступки "Нафтогазу", дозволивши йому знизити обсяги вже законтрактованих постачань. За підрахунками самого "Газпрому", поступки обійшлися російській стороні приблизно в п'ять мільярдів доларів.
Однак російські ЗМІ стверджують, що "Нафтогаз" вже попросив "Газпром" зменшити об'єми закупівель газу з 8,75 до 7 мільярдів кубометрів в першому кварталі 2010 року. Газета "Комерсант" пише, що погодившись, "Газпром" втратить на нових поступках ще 600 мільйонів доларів доходів.
Через Україну прокачується до 80 відсотків всього російського газу, який вирушає на експорт. При цьому Росія забезпечує близько 20 відсотків потреби Європи в газі.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас