Біржа ПФТС схвалила допемісію для залучення ММВБ стратегічним інвестором — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біржа ПФТС схвалила допемісію для залучення ММВБ стратегічним інвестором

Фондовий ринок
285
ВАТ "Фондова біржа ПФТС" здійснить на користь ЗАТ "Московська міжбанківська валютна біржа" (ММВБ) додаткову емісію акцій на номінальну суму 16,01 млн грн., за результатами якої статутний капітал ПФТС збільшиться до 32,01 млн грн., а частка ММВБ в нім складе 50%+1 акція.
Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" на біржі, таке рішення прийняли позачергові збори акціонерів біржі в п'ятницю після схвалення напередодні цього рішення зборами асоціації ПФТС, якій сьогодні належить 100% акцій ПФТС.
Крім того, збори акціонерів схвалили рішення про перетворення ВАТ в приватне АТ згідно із новим законом про акціонерні товариства.
Всі 1601 акція допемісії будуть продані ММВБ за суму, еквівалентну $10 млн за курсом Національного банку України на момент розрахунку, що відповідає ціні близько 50 тис. грн. за акцію номіналом 10 тис. грн.
Одночасно збори асоціації ПФТС вирішили після завершення допемісії продати порівну і за номіналом свої 1600 акцій між 240 членами асоціації і чотирма менеджерами (по 6 акцій), сформувавши із залишку (136 акцій) і невикуплених акцій опціон для найбільш активних торговців на ПФТС за підсумками 2010 року.
Напередодні цих зборів ПФТС і ММВБ підписали меморандум, згідно із яким впродовж трьох місяців після входження ММВБ до складу акціонерів буде розроблена стратегія розвитку біржі ПФТС і відповідний інвестиційний бюджет. Основні кошти ПФТС і ММВБ планують направити на розвиток нових технологій, диверсифікацію бізнесу і активний маркетинг біржі.
"Прихід ММВБ до України пов'язаний із бажанням поділитися технологіями і підвищити технологічність рішень, які існують зараз на українському фінансовому ринку. А висока технологічність означає, що більша кількість користувачів зможе скористатися цією фінансовою інфраструктурою: чи то українські користувачі або російські, чи емітенти або інвестори", - прокоментував майбутню операцію президент ММВБ Костянтин Корищенко.
"Ми націлені на збільшення обсягів бізнесу біржі і її учасників, підвищення ліквідності старих і запуск нових біржових ринків, на зростання вартості біржі", - підкреслила президент ПФТС Ірина Заря.
Згідно із меморандумом, передбачається, що на українській біржі будуть запроваджені нові торговельні технології і продукти: інструменти валютного ринку, грошового ринку (РЕПО), торгівля похідними фінансовим інструментами і товарними ресурсами. Окрім того, має бути створений обчислювальний центр і запроваджена розрахункова система, що передбачає єдину процедуру клірингу. Планується ведення "центрального контрагента". При цьому юридичні особи, що забезпечують проведення розрахунків, будуть створені або на 100% ММВБ, або за участю інших акціонерів ПФТС.
В меморандумі також вказується, що ММВБ не має на меті збільшити пакет понад 50% +1 акція, жоден з інших акціонерів біржі - торговець цінними паперами не може володіти більше 5%. Членами ПФТС не можуть також бути інші українські фондові біржі.
Домовлено, що ММВБ отримає 8 з 15 місць в наглядовій раді, тоді як в миноритаріїв буде більшість в ревізійній комісії.
Передбачається, що ММВБ купить акції ПФТС в березні-квітні, реєстрація звіту про їх розміщення відбудеться в квітні-травні, продаж акцій членам асоціації відбудеться в травні, а збори акціонерів ЧАО "Фондова біржа ПФТС" з метою обрання наглядової ради - в червні 2010 року.
Група ММВБ - інтегрована біржова структура, що надає на базі єдиної технологічної платформи послуги електронної торгівлі, клірингу, розрахунків з операцій, депозитарні та інформаційні послуги. До групи входять ЗАТ ММВБ, ЗАТ "Фондова біржа ММВБ", ЗАТ "Національна товарна біржа", ЗАТ "Розрахункова палата ММВБ", ЗАТ НДЦ, ЗАТ АКБ "Національний Кліринговий Центр", ЗАТ "ММВБ - Інформаційні Технології", регіональні біржові і розрахункові центри.
В теперішній час в рамках групи ММВБ функціонують декілька ключових фінансових ринків: валютний, ринок державних облігацій, ринок акцій, ринок корпоративних і регіональних облігацій, ринок похідних фінансових інструментів, грошовий ринок.
ПФТС - найбільша фондова біржа України. Згідно з її даними, за підсумками 11 місяців її частка на біржовому ринку становила 56,3% (12,59 млрд грн.).
Невдоволені роботою ПФТС провідні інвестиційні компанії України спільно з другою за величиною російською біржею РТС навесні 2009 року запустили "Українську біржу", яка перша на ринку надала можливість роботи на ринку заявок і сьогодні є реальним конкурентом ПФТС на ринку акцій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас