Фондовий ринок втомився дрижати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок втомився дрижати

Фондовий ринок
491
Рік, що минає, на фондовому ринку його гравці порівнюють з контрастним душем, але вважають в цілому вдалим, оскільки темпи його відновлення виявилися одними з найвищих в світовій історії.
2009 р. виявився одним з найбільш успішних і унікальних в історії українського фондового ринку. "Динаміка ринку демонструвала всю різноманітність, адже, з одного боку, ринок досяг дна, а з іншого, - побачив 240% зростання від нього", - говорить Олег Пасічник, провідний аналітик Foyil Securities.
"Було приємно навесні заробляти на бондах з прибутковістю до 60-80%, - ділиться керуючий директор із міжнародних продажів і нових ринків ДК "Сократ" Костянтин Лісничий. - Ті, хто в січні-березні повірив в ринок акцій (а таких було небагато, судячи з обсягів торгів), заробили мінімум 200-300% на вкладений капітал".
Правда, за словами заступника голови "УкрСиб Ессет менеджмент" Олени Коренюк, більшість інвесторів вагалися і не встигли скористатися унікальними можливостями, які запропонував ринок цього року. Крім того, вважає вона, цей рік розвіяв міф, що акції - більш ризиковий інструмент, ніж облігації. "Емітенти корпоративних облігацій дали хороший урок учасникам ринку, - уточнила вона. - А ось поняття "диверсифікація" стало всім близьким і зрозумілим".
Для Кирила Зуйкова, аналітика Astrum Investment Management, головним враженням від ринку в 2009 р. став той факт, що учасники ринку змогли пристосуватися і працювати навіть в умовах відсутності класичного ринку, до якого звикли за попередні роки. "Внутрішній ринок облігацій припинив існувати, нових випусків немає, про старі всі говорять з виразом обличчя, що не дозволяє подвійного тлумачення, але при цьому українські гравці відкривають для себе ринок єврооблігацій", - уточнив він.
Водночас, на переконання директора аналітичного департаменту Dragon Capital Андрія Беспятова, приємною подією для ринку став перелом тренду на початку березня, коли падіння, майже рекордне в історії фондового ринку, змінилося зростанням. "Позитивною новиною стало не стільки саме зростання, яке було очікуваним після нищівного падіння з пікових рівнів, скільки його швидкість. З березня індекси виросли в 3,5 рази, - говорить він. - Проте при цьому не можна говорити про повне відновлення ринку після кризи, оскільки обсяг торгів значно нижчий від докризових, а ціни на акції складають близько 30% від рівнів на піку ринку".
Добрим словом згадують фондовики і дії регуляторів, що демонстрували, як говорить президент ДК "ТЕКТ" Вадим Гриб, "позитивну динаміку із прийняття необхідної нормативної бази, яка з'явилася з приходом нового глави ДКЦПФР". Крім того, на думку директора аналітичного департаменту ІГА "ПРО"ТАСК" Андрія Шевчишина, корисними для ринку стали зміни в структурі активів ІСІ, які сформували додаткові можливості для КУА диверсифікувати активи залежно від ринкової ситуації.
"Були прийняті довгоочікувані зміни в правила роботи з ЦП, отримані важливі роз'яснення із трактування законодавчих актів, що спростили роботу інвесторів, зроблені певні кроки із полегшення доступу інвесторів до інформації про компанії, в які вони вкладають гроші (хоча в цьому напрямі робота лише почата), - уточнює Андрій Беспятов. - Необхідно зробити ще багато змін, але те, що робляться спроби виправити існуюче становище, - безумовно, позитивна тенденція".
В оцінці найбільш значної події на ринку аналітики одностайні: це початок торгів на "Українській біржі" і запуск нею ринку заявок та інтернет-трейдингу, що загострило конкуренцію між майданчиками. Зокрема, завдяки цьому, на думку старшого аналітика Phoenix Capital Андрія Нестерука, значно збільшилася частка вітчизняного капіталу на фондовому ринку. "Зараз українські КУА і фізособи значно більше впливають на ринок, ніж до кризи", - підкреслив він.
Втім, оскільки фізособи і дрібні торговці частенько мають куди менше можливостей для аналізу підприємств, ніж великі іноземні гравці, ринок став менш ефективним і ціни акцій з великою затримкою реагують на фундаментальні зміни в компанії. А з точки зору інвестиційного бізнесу, на думку Кирила Зуйкова, на роль найяскравішої події в країні претендує приватизація Одеського припортового заводу.
На думку гендиректора КУА "Інеко-Інвест" Олега Моркви, якщо другої хвилі кризи в світі і в Україні не буде, за оптимістичним прогнозом, українські індекси в 2010 р. виростуть на 50-70%, а середньоденна ліквідність на ринку акцій наступного року може перевищити 100 млн. грн. "реалістичнішим виглядає сценарій зі зростанням до 50% за 2010 р. при середньоденній торгівлі ризиковими інструментами протягом року на рівні 50-80 млн. грн..", - вважає він. Втім, на думку Нестерука, зростання буде нерівномірним. У першому півріччі велика вірогідність корекції через високі ризики призупинення економічного зростання в світі і через значні проблеми в державних фінансах України.
На думку Вадима Гриба, наступний рік буде роком Private Equity, причому з акцентом у бік придбання інвестфондами проблемних активів, а ось організований ринок не стане реальним механізмом залучення капіталу в реальний сектор економіки. Проте, на думку професійних учасників ринку, наступний рік буде вдалим для вкладень фізосіб в українські акції, але досить нервовим. "Багато що залежатиме від запуску кредитування реального сектора, стабільної курсової політики і стимулювання інвестицій. Проте ми чекаємо зростання фондових індексів по року на 40-50%", - вважає Лісничий.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас