В 2009 нас лякали доларом за 25 гривень, дефолтом і війною з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В 2009 нас лякали доларом за 25 гривень, дефолтом і війною з Росією

Валюта
6161
Весь рік, що минає, країна жила в страху - нам обіцяли все: обвал банківської системи, злидні, безробіття. Навесні ходили чутки, що президент запровадить НС і таким чином затримається в своєму кріслі на зайвих три місяці (а це і справді страшно!) І навіть лякали можливою війною з Росією! "Сегодня" зібрала вісім найпопулярніших страшилок 2009 року і проаналізувала, що з цього збулося і наскільки.
Масове безробіття
виправдалось частково
"Найстрашніший прогноз, який був - що кожен п'ятий залишиться без роботи. У результаті роботу втратив лише кожен 7-8-й. Найбільше зачепило будівельників, ріелторів, менеджерів з реклами. А на сьогоднішній день непрацевлаштованими залишаються близько 10 -12% людей", - говорить експерт з ринку праці Максим Муровайко.
А ось за даними Держкомстату, в листопаді рівень безробіття в Україні склав 1,8%. "Просто люди йдуть у центри зайнятості, там їм пропонують за безцінь вулиці помити, вони не погоджуються і вилітають з обліку - роботи у них немає, але і безробітними вони теж не значаться", - пояснює Муровайко.
При цьому він вважає, що в 2010 році ринок праці не чекає особливих потрясінь. "Масових скорочень, гадаю, більше не буде. Такі чутки, до речі, часто підігріваються самими роботодавцями, щоб тримати співробітників на короткому повідку. Але й зростання зарплат не варто чекати ще півроку, хоча робочих місць буде ставати більше, оскільки бізнес все-таки потихеньку розвивається. Але до ситуації, яка була ще два роки тому, коли на 10 робочих місць був 1 айтішник, і на 2 робочих місця - 1 менеджер з продажу, ще довго не буде".
Зростання злочинності
виправдалось частково
З початком кризи нам обіцяли, що в країні масово виросте злочинність - повернемося в 90-і. Більш стримані "футурологи" прогнозували, що злочинність виросте на 15-20%. За результатами, кількість злочинів приблизно і виросла на цю цифру. Але їх якість стала "гіршою".
Минула серія жорстоких вбивств на замовлення (бізнес та пов'язані з ним можновладці ділять зменшений грошовий пиріг), збільшилася кількість пограбувань (причому злочинці, які раніше полювали за мобілками, почали брати живими грошима), все більш витончено грабують банки.
У міліції кажуть, що за підсумками року майнових злочинів і справді стало більше на 30%, але уточнюють, що в цьому винна не лише криза: зіграв роль ще й закон, за яким тепер справи відкривають проти злодюжок, які вкрали на суму більше 60 грн.
Розгул інфляції
виправдалось частково
Ціни виростуть протягом року десь на 13-14%, у той час як у минулому році зростання було більше 20%. Звичайно, є сфери, де ціни злетіли дуже сильно. "Деякі види ліків на початку року коштували 50 грн., тепер - 135, жіноча стрижка була 40 грн. - стала 70 грн., сильно подорожчали побутова хімія, одяг, взуття, бензин", - ділиться своїми враженнями киянка Марина. Але це зростання компенсувалося стабілізацією цін на багато продуктів харчування та послуг.
"І це логічно, оскільки у людей стало менше грошей. Вважаю, в 2010 році інфляція теж не перевищить 10%. Але по нас сильно вдарить подорожчання газу - на 25% кожний квартал, і як наслідок подорожчання інших компослуг", - говорить економіст Олександр Жолудь. А ось що мало подешевшати - так це нерухомість і автомобілі. І вони таки сильно подешевшали в доларах. Ціни на квартири впали в 2 рази. Що буде далі - прогнози розходяться. Продавці не хочуть далі знижувати ціни, а покупці чекають їх падіння. Хто кого пересилить - незрозуміло. Поки лише купуються квартири за мінімальними цінами. В іншому грошовому сегменті - ринок мертвий. У будь-якому разі чекати підвищення цін на нерухомість не варто раніше того часу, поки відновиться кредитування населення. А це відбудеться в кращому випадку до кінця наступного року.
Невиплата зарплат і пенсій
Ще не справдилося
У січні вибухнув жахливий скандал: з Кабміну стався витік доповідної записки тоді ще міністра фінансів Віктора Пинзеника, який писав про те, що ситуація в країні - критична, а бюджет не буде виконаний. Висновок - українців чекають масові перебої з виплатами зарплат і пенсій.
"Але в результаті серйозних затримок не було. Інша справа, що деяким бюджетникам прибрали надбавки, які часом дорівнювали половині зарплати", - говорить Олександр Жолудь.
Правда, бюджетні виплати, як вже зараз зрозуміло, виплачувалися переважно завдяки траншам того ж МВФ. І нині, коли транш призупинено, уряд ламає голову - як їх платити. Діра в бюджеті досягла кількох десятків мільярдів гривень. Так що початок наступного року обіцяє бути непростим. Але потім життя може налагодитись.
"Сьогодні деякі галузі промисловості вже показують невелике зростання на 5-7%, а це дасть можливість забезпечити соцвиплати", - вважає Олександр Жолудь.
Крах банківської системи країни
Майже не справдилося
"Дійсно, зараз в 14 банках введена тимчасова адміністрація. Але ситуація могла б бути значно гіршою, якби НБУ не підтримував банківську систему - він дав рефінансування 30 банкам", - говорить банківський експерт Андрій Оністрат. Наступного року, вважає він, банки будуть поглинати один одного: "Вони просто об'єднаються. При цьому будуть з'являтися і проблемні банки, але вже далеко не так масово, як у 2009-му: зараз є ризик руйнування 5-7 дрібних банків".
До кінця року долар буде коштувати від 10 до 25 грн
Слава Богу, не збулося
Курс коливався протягом року, але нині закріпився на рівні близько 8 грн. Це, звичайно, теж погано, але все-таки не 25 і навіть не 10 грн. "Те, що гривня так сильно не обвалилася, як прогнозувалося, заслуга кредиту МВФ, - вважає Владислав Плаксін, директор українського представництва Forex4You. - Частину з його траншів було спрямовано на розплату із кредиторами, що послабило тиск на гривню. Але наступний рік буде не менш складним - гривня втратить мінімум 20-30%".
"Долар буде коштувати від 7 грн., за хороших розкладів, до 10 - за найгірших, - вважає Андрій Оністрат. - Питання в тому, наскільки ми зуміємо повернути в країну іноземних інвесторів, чи перестане падати ВВП". Зазначимо, що певну підтримку курсу надасть пожвавлення наших експортних ринків, яке почалося вже цього року і продовжиться в наступному.
Епідемія "свинячого грипу"
виправдалось
У квітні, коли епідемія "свинячого грипу" почалася в Мексиці, в Україні теж запанікували, але ненадовго. Заходи з підготовки до епідемії так і не були нормально вжиті. А наші офіційні особи дуже довго взагалі заперечували, що він до нас колись дійде. Тому коли наприкінці жовтня грип до нас прийшов у гості, це стало для влади повною несподіванкою. А різкі заяви уряду призвели до паніки в країні. У результаті від грипу та ГРВІ померло 577 українців.
Війна з Росією
Не виправдалося
Після газової війни початку року, грізного відеозвернення президента Росії Дмитра Медведєва до свого українського колеги, українців стали посилено лякати загрозою війни з Росією. Але, як бачимо, ні з ким ми не воюємо. Більше того, в обох головних кандидатів на посаду президента країни - Тимошенко і Януковича - встановилися непогані відносини із північним сусідом. І тому, швидше за все, після звільнення Ющенка наші відносини з росіянами налагодяться.
Анастасія Рафал
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас