Експерт: Пік світового видобутку нафти припаде на 2030-40рр. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Пік світового видобутку нафти припаде на 2030-40рр.

Енергетика
338
Пік світового нафтовидобування припаде на 2030-2040 роки, коли щороку добуватиметься близько 4,6-4,8 млрд тонн, вважає науковий керівник Інституту нафтогазової геології і геофізики (ІНГіГ) Сибірського відділення РАН Олексій Конторович.
Як сказано в повідомленні центру громадських зв'язків СВ РАН, в якому наводиться думка вченого, після досягнення піку нафтовидобування почнеться плавний спад, який призведе до кінця століття на рівень початку 1970-х років, тобто близько 2,1-2,4 млрд тонн щороку.
ІНГіГ розглядає три варіанти стратегії розвитку нафтогазової галузі Росії до 2030 року: інерційний, ресурсно-сировинний та інноваційний, причому останній передбачає максимальні показники видобутку вуглеводнів з врахуванням зростання потреби в їх глибокій переробці.
"В цьому варіанті рівень видобутку нафти і газоконденсату в Росії в 2030 році може досягти близько 640 млн тонн", - йдеться в повідомленні.
Крім того, вважає О.Конторович, в Східному Сибіру за рахунок родовищ Якутії, Красноярського краю і Іркутської області в першій чверті 21-го століття може бути сформований найбільший в світі комплекс з виробництва чистого зрідженого гелію. Згідно з прогнозами академіка, світова потреба в цьому газі наростатиме і складе в 2030 році близько 225 млн кубометрів на рік.
При цьому, відзначає центр громадських зв'язків, ІНГіГ розробив Генеральну схему формування нафтогазового комплексу Східного Сибіру і Якутії, включаючи розвиток нафто- і газопереробної, нафто- і газохімічної, гелієвої промисловості.
"Відкрита і заздалегідь вивчена нова Перед’єнісейська потенційно нафтогазоносна субпровінція. В цілому, за оцінкою геологів і геофізиків СВ РАН, рух слідом за запасами вуглеводнів направлений на північний Схід, включаючи арктичний шельф", - сказано в повідомленні.
Президія СВ РАН планує провести спільно з керівництвом ВАТ "Газпром" виїзну сесію в Надимі в березні 2010 року.
Інститут нафтогазової геології та геофізики ім.Трофимука СВ РАН створений постановою Президії Російської академії наук від 22 листопада 2005 року в порядку реорганізації шляхом злиття Інституту геології нафти і газу З РАН, Інституту геофізики З РАН і конструкторсько-технологічного інституту геофізичного та екологічного приладобудування З РАН.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас