WSJ: Обвал на ринку житла США призвів до зменшення кількості розлучень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

WSJ: Обвал на ринку житла США призвів до зменшення кількості розлучень

Нерухомість
342
Кількість розлучень в США зменшилась на 4% торік за даними National Marriage Project. Причиною цього експерти називають плачевний стан ринку житла: подружні пари не квапляться розлучатися, чекаючи, поки вартість їх нерухомості знову виросте, пише The Wall Street Journal.
Ціни на житло в США все ще залишаються істотно нижчими за докризовий рівень, не дивлячись на поступове відновлення економіки. За інформацією сайту Economy.com, що належить агентству Moody's, обсяг зобов'язань із іпотеки 31,8% домовласників, нерухомість яких закладена вперше, перевищує поточну вартість цієї нерухомості. Таким чином, якщо американці зараз вирішують розлучитись, їм доводиться ділити не будинок або прибуток від його продажу, а зобов'язання із виплати іпотечного кредиту.
"Раніше пари, що розлучаються, боролися за будинок, оскільки він означав постійність і стабільність для дітей, - зазначив президент Institute for Divorce Financial Analysts Фаді Барадіхи. - Тепер цього не відбувається. Тепер всі хочуть втекти з будинку".
Однак, як виявилось, навіть "втекти з будинку" складно, коли ринок нерухомості ще не відновився після колапсу.
Якщо мова заходить про продаж або розділення родинного будинку під час розлучення, доводиться з'ясовувати, чи зможе хтось із подружжя дозволити собі рефінансування іпотеки як одноосібний боржник з одним джерелом доходу. На даний момент домогтись рефінансування практично неможливо, стверджує партнер Spectrum Managmeent Group Леслі Томпсон.
Тоді в пари, що розлучається, залишається не так багато варіантів, і найпрагматичніший з них - почекати з розлученням.
Можна також зберегти будинок в спільній власності, домовившись про його подальший продаж, в надії, що ціни на житло одного дня все-таки виростуть. Зазвичай в такому разі один з подружжя з'їжджає і шукає інше житло. Якщо іпотека зареєстрована на обох, то той, якому доводиться з'їхати, не зможе отримати другий кредит - банки не люблять видавати гроші під заморожені активи.
Є ще одна опція - будинок можна здати в оренду. І цей варіант стає усе більш популярним. Проте купити інше житло в цій ситуації теж скрутно: іпотеку як і раніше доводиться виплачувати.
Для тих, хто зневірився і не може досягти угоди з колишнім чоловіком або дружиною, залишається останній варіант: продати будинок із збитком і спробувати домовитися з банком, вважає Л.Томпсон. Згідно із законом, боржник зобов'язаний покрити різницю між ціною продажу і сумою іпотеки, якщо будинок проданий дешевше, ніж куплений. Проте банки інколи задовольняються меншою різницею, а у виняткових випадках погашають іпотеку, не вимагаючи додаткових виплат, додала експерт.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас