"Ъ": Гривня тримає планку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Гривня тримає планку

Валюта
5588
У кризовому 2009 році гривня пережила низку різких потрясінь, які призвели до падіння добробуту населення. У лютому безготівковий долар досяг 9,4 грн/$, після чого до червня знизився до 7,6 грн/$. Останнього піку - 8,9 грн/$ - американська валюта досягла у вересні, різко знизившись до кінця місяця до 8,2 грн/$. Аналогічні "американські гірки" спостерігалися і на готівковому ринку. У жовтні-грудні такий сценарій став традиційним: на початку місяця курс долара йшов вгору завдяки спробам дилерів продати валюту НАК "Нафтогаз України" подорожче, а до кінця місяця незмінно падав до 8 грн/$. Таким чином, гривня завершує рік практично на тій же позначці, що і в січні.
Втім, в листопаді-грудні виявилися нові чинники. Відносна прогнозованість курсу, дефіцит гривневої ліквідності та стабільні надходження валюти в країну створили передумови для ревальвації гривні. Нацбанк вчасно відзначив цей тренд і почав скуповувати долар на рівні 7,97-7,98 грн/$. При цьому попит на валюту різко знизився. "Якщо раніше протягом однієї години я міг продати на міжбанку $30 млн, то тепер за цілий день складно знайти покупців на $5 млн", - сказав директор казначейства великого іноземного банку.
Дилери чекають, що НБУ продовжить утримувати курс і в перші місяці 2010 років. "Всі фундаментальні чинники говорять про тенденцію збереження курсу. Вище 8 грн/$ долар не повинен йти", - відзначив директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко. Подорожчання долара, за словами банкірів, може викликати виведення з країни коштів бізнесменів, які підтримали кандидатів, котрі програють президентські вибори. "Виведення капіталу іноземними інвесторами і зростання курсу також можуть спровокувати відмову МВФ від співпраці з Україною", - підкреслив заступник голови одного з великих банків.
Рух курсу після виборів президента, який змінить керівництво НБУ, експерти точно спрогнозувати не можуть. Некваліфікований "технічний" новий глава НБУ може погодитися на значну емісію гривні для порятунку економіки, що може спричинити девальвацію. При цьому є всі передумови для ревальвації національної валюти.
"Сценарій зміцнення гривні, що спостерігався у вересні, протягом всього 2010 року спостерігатиметься повільніше, а будь-які спроби зростання курсу потрібно використовувати для продажу іноземної валюти, - вважає директор департаменту операцій на фінансових ринках банку 'Фінанси і Кредит' Андрій Войтенко. - За рік-півтора гривня зміцниться до рівня 6,8 грн/$".
На його думку, головною умовою для ревальвації гривні має стати стабілізація ситуації на зовнішніх ринках, внаслідок чого інвестори виходитимуть з основних світових валют, прибутковість по яких складає 0,1%, і вкладатися в недооцінені грошові одиниці, зокрема - гривню.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас