"Ъ": Акції ПФТС будуть розділені порівну між торговцями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Акції ПФТС будуть розділені порівну між торговцями

Фондовий ринок
333
Збори учасників асоціації ПФТС вчора поставили крапку в питанні продажу контрольного пакету акцій біржі ПФТС. Більшість торговців - 138 з 162 зареєстрованих (були присутні 67,5% з 240 членів ПФТС; кворум - 50%) - вирішили збільшити статутний фонд ПФТС на 16,01 млн грн., аби Московська міжбанківська валютна біржа (ММВБ) викупила акції додаткової емісії за $10 млн в березні-квітні і стала власником 50%+1 акція. Позитивному голосуванню не перешкодила пропозиція голови наглядової ради ГК "Тект" Вадима Гриба і президента ФГ "Автоальянс" Анатолія Отченаша перенести ухвалення цього рішення і "поторгуватися". Вони нагадали, що оферта ММВБ діє до 31 березня 2010 року.
Питання про зміни у фінансовій політиці ПФТС після входження в капітал ММВБ торговці розглядали останнім. Вони вирішили, що після операції одноразовий вступний внесок в асоціацію для торговців зменшиться з 7,5 тис. грн. до 500 грн., а щоквартальні - з 2 тис. грн. до 1 тис. грн.
Найскладнішим виявилося прийняття рішення про розподіл 50%-1 акції ПФТС між торговцями асоціації і менеджментом. Напружена дискусія часом переходила на крик, а відсутність компромісу - було запропоновано сім схем розділення акцій - стала однією з причин затягування зборів. За планом вони мали завершитися до 14.00, але затягнулися до п'ятої години.
Голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін, який проводив збори асоціації ПФТС, повідомив, що напередодні ДКЦПФР затвердила пропозицію забронювати для них - в особі Держагентства з розвитку інфраструктури фондового ринку - до 10% акцій ПФТС після додемісії. Для оплати їх номінальної вартості - 3,201 млн грн. - ДКЦПФР просила відстрочення на три роки. "Інфраструктура ПФТС для нас дуже важлива, оскільки стан пенсійних фондів, страхових компаній і банків формується саме по котируваннях бірж", - сказав член ДКЦПФР Сергій Бірюк. Проте аргументи не подіяли - пропозицію відхилили 114 учасників зборів. Регулятор не знайшов підтримки навіть в питанні купівлі однієї акції з правом присутності в раді ПФТС - цю ідею підтримали лише 58 торговців при мінімумі 82. "Якщо входити в капітал ПФТС, то держкомісія тоді повинна мати акції всіх інших бірж, інакше ПФТС отримає конкурентну перевагу", - обурився глава ІГ ТАСК Сергій Бродович.
Незважаючи на те, що президент ПФТС Ірина Зоря тижнем раніше обіцяла винести на голосування дві схеми розподілу акцій, торговцям запропонували всього одну: 15% нинішньої кількості акцій розподіляються порівну між 240 торговцями ПФТС, 62,5% - залежно від внесків, 10% - як опціон за підсумками 2010 року, 12,5% - менеджменту. "Керівництво працювало незадовільно, допустившись падіння частки ринку практично удвічі", - відзначив директор "Фінекс-капітал" Ігор Когут. Його підтримали 2/3 торговців - 106. Учасники зборів змогли схвалити лише п'ятий варіант - про рівномірний розподіл акцій ПФТС між членами асоціації і чотирма менеджерами - "за" 83 голоси. Тимонькін запевнив всіх, що члени асоціації, які погасять борги по членських внесках до 1 лютого 2010 року, зможуть брати участь в розподілі акцій.
Проте торговці, які вступлять в асоціацію після 24 грудня, претендувати на частку не зможуть. Продаж акцій торговцям біржі запланований на травень - після входження в капітал ММВБ, оскільки біржа, за словами Бориса Тимонькіна, побоюється, що хтось з торговців заблокує цю операцію. Невикуплені акції, що залишилися, будуть розділені за опційною програмою, умови якої ще не розроблені. "Я вчора на зборах намагався вчитися демократії, але так її і не побачив", - резюмував глава асоціації "Українські фондові торговці".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас