Криза не завадила німецьким топ-менеджерам отримувати великі преміальні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза не завадила німецьким топ-менеджерам отримувати великі преміальні

Казна та Політика
235
В 2009 році багато німців були змушені затягнути пояси тугіше. Однак криза, що вибухнула, ніяк не торкнулась топ-менеджерів провідних концернів. Отримані ними премії і бонуси побили всі колишні рекорди. Як повідомляє в четвер, 24 грудня, агентство АР, список очолив Венделін Відекінг, який залишає посаду глави компанії Porsche. Як компенсацію він отримає 50 мільйонів євро. Очолюючи Porsche впродовж 17 років, Відекінг перетворив виробника спорткарів на одну з найбільш процвітаючих компаній світу.
Однак зроблена ним спроба поглинути набагато більший концерн VW обернулася катастрофою. Під вантажем багатомільярдних боргів, що виникли, компанія Porsche була змушена погодитися на її поглинання концерном VW. Результатом стала відставка Відекінга. Аби зробити її приємнішою, було прийнято рішення про виплату мільйонної компенсації. Правда, Відекінг оголосив, що половину отриманої суми переведе на рахунки благодійних організацій.
Глава Porsche - далеко не єдиний топ-менеджер, який завдав компанії збитку та отримав потім велику премію, зазначає інтернет-видання focus.de. Колишній фінансовий директор телекомунікаційної компанії Telekom Карл-Герхард Айк в березні цього року був призначений главою концерну Arcandor, що опинився на межі банкрутства. Проте його спроби врятувати Arcandor провалилися, концерн був оголошений банкрутом, тисячі співробітників залишилися без роботи.
Це не перешкодило Айку отримати компенсацію у розмірі 15 мільйонів євро. Історія, що стала надбанням громадськості, викликала хвилю обурення, незадоволеність висловила навіть канцлер ФРН Ангела Меркель. Не можна погодитися з тим, що керівник збанкрутілої компанії за півроку перебування на посаді її шефа отримує компенсацію, рівну його зарплаті за декілька років, сказала Меркель.
Значною винагородою були відзначені й інші топ-менеджери. Так, Карл-Томас Нойман після 11-місячного перебування на посаді глави компанії з виробництва автокомплектуючих Conti отримав 7,4 мільйона євро. Без роботи Нойман залишався недовго: через три місяці він обійняв крісло керівника програм створення електромобілів концерну VW.
За повідомленнями ЗМІ, глава Deutsche Bahn - німецьких залізниць Хартмут Медорн, що залишив в березні свою посаду через скандал довкола незаконного збору даних про співробітників цього підприємства, отримає як компенсацію 4,9 мільйонів євро.
Але є і виняток з правил. Так, недавно глава банку WESTLB в Дюсельдорфі оголосив про свою відставку, пояснивши цей крок "небажанням власників надавати підтримку в проведенні реформ". Після звільнення з посади топ-менеджер, ім'я якого не називається, відмовився від всіх видів бонусів, премій і додаткової пенсії.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас