НБУ здивований рішенням уряду щодо банку "Надра" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ здивований рішенням уряду щодо банку "Надра"

Кредит&Депозит
5857
Національний банк України (НБУ) здивований рішенням Кабінету міністрів щодо переведення вкладників проблемного банку "Надра" в контрольований урядом Родовід Банк (обидва - Київ), оскільки раніше уряд неодноразово заявляв про намір провести рекапіталізацію цієї кредитно-фінансової установи за рахунок бюджетних коштів.
"Цілий рік була доцільна рекапіталізація. Це підтверджувалося, зокрема, в процесі переговорів з Міжнародним валютним фондом, коли уряд заявляв про готовність капіталізувати цей банк за умови реструктуризації 85% його боргів перед кредиторами. Але після того, як підписання угоди з кредиторами було готове на 100%, раптом виникає питання про передачу (пасивів і активів)", - сказав директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.
При цьому, за його словами, урядове рішення по банку "Надра" було прийнято врозріз з процедурою, встановленою п'ятим пунктом постанови Кабміну (№960 від 4 листопада 2008 року).
Директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ пояснив, що при відмові Мінфіну від рекапіталізації, в Нацбанк має бути направлений відповідний висновок, після чого правління Нацбанку має розглядати інші схеми роботи з такою фінустановою (у тому числі передачу пасивів і активів).
"Позиція (уряду), принаймні, незрозуміла. Після того, як буде офіційна відповідь від Мінфіну, підкріплена рішенням спеціальної експертно-аналітичної ради, Нацбанк розгляне на правлінні питання про інший сценарій роботи з банком "Надра", - пояснив Круглик.
При цьому він підкреслив, що доки жодного рішення щодо переведення вкладників банку "Надра" Нацбанк не приймав.
Як заявила тимчасовий адміністратор банку "Надра" Валентина Жуковська, урядове рішення про передачу депозитів вкладників банку в "Родовід Банк" поки не остаточне.
"Дане рішення не є остаточним - тепер ще тривають консультації з представниками Кабміну і Нацбанку", - цитує Жуковську прес-служба банку в прес-релізі.
В прес-релізі нагадується, що клопотання тимчасового адміністратора про капіталізацію банку за рахунок бюджетних коштів було направлене в Нацбанк ще 18 березня.
"Весь цей час процес виплати депозитів базувався виключно на власних фінансових можливостях Надра Банку, без підтримки держави, НБУ або залучення коштів інвесторів. Програми банку були нормально сприйняті більшістю клієнтів банку, і процес повернення вкладів відбувався без соціальної напруги", - підкреслюється в прес-релізі.
За даними банку, до кінця січня-2010 всіма програмами з виплати коштів поетапно могли бути охоплені майже 99% вкладників, або понад 240 тис. клієнтів банку.
"Надра Банк, проаналізувавши свої можливості щодо виплати депозитів населенню, може за рахунок власних коштів виконати свої зобов'язання (в першу чергу перед найменш захищеною категорією вкладників, які мають депозити в розмірі до 150 тис. гривень) до кінця першої половини 2010 року", - додається в прес-релізі.
Як повідомлялося, 23 грудня уряд України прийняв рішення про передачу рахунків вкладників фізосіб і частини активів з банку "Надра" в "Родовід Банк". З врахуванням цього рішення банк "Надра" з 24 грудня припинив виплати по депозитних і поточних рахунках.
Банк "Надра" заснований в 1993 році. На початок жовтня 2009 року його найбільшими акціонерами залишалися Novartik Trading Limited (60,9967%) і Manmade Enterprises Limited (обидві - Кіпр, 30,7406%).
Згідно з даними НБУ, на 1 жовтня 2009 року за розміром загальних активів (25,893 млрд грн.) банк "Надра" займав 11-е місце серед 182 діючих банків, тоді як контрольований урядом "Родовід Банк" - 24-е місце (9,098 млрд грн.).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас