"Ъ": Українську нафту змішали з імпортною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Українську нафту змішали з імпортною

777
Кабмін прийняв рішення про прив'язку ціни української нафти, що продається з аукціонів, до митної вартості імпортної. Про це повідомила глава Держкомітету з питань регуляторної політики і підприємництва Олександра Кужель. За її словами, ціна продажу сировини тепер не може бути нижча за індикативну вартість, яка визначається виходячи з ціни російської нафти, що імпортується до України. Вона зазначила, що остаточне ухвалення цього рішення стало можливим після особистої зустрічі прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з ключовими гравцями українського ринку нафтопродуктів.
Учасники ринку рішення уряду підтримують. "Нафтовики вже давно говорили про цю проблему, про порушення конкуренції, яка існує при постачаннях на НПЗ. Гадаю, уряд прислухався до думки експертів і більшості учасників ринку", - сказав прес-секретар "Лукойл-Україна" Валерій Рясик. "З 2008 року аукціони з продажу української нафти перетворилися на фікцію. Регламент їх проведення та умови придбання сировини побудовані таким чином, що перемогти в 'конкурсі' може лише афільована з продавцем нафти компанія", - зазначив заступник директора департаменту громадських комунікацій ТОВ "ТНК-ВР Коммерс" Дмитро Зверєв. Він звернув увагу, що компанія регулярно бере участь в нафтових аукціонах на майданчику Української міжбанківської валютної біржі з наміром купити українську нафту, проте безрезультатно.
Нагадаємо, основним добувачем української нафти (добуває 87% сировини) є компанія "Укрнафта", 42% якої належить групі "Приват". Компанія продає нафту на аукціонах, проте для того, щоб купити її, покупцеві необхідно забрати її з резервуарів ЗАТ "Укртатнафта", ВАТ "Галичина" або ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" (контролюються групою "Приват"), отримавши дозвіл керівництва цих нафтопереробних заводів (НПЗ). Крім того, нафтовикам потрібно отримати дозвіл "Укртранснафти", яку очолює Олександр Лазорко, який раніше очолював ВАТ "Галичина". "Практично цю нафту отримати неможливо, оскільки кожного разу знаходиться якась причина, аби її не відвантажувати: то довідки не вистачає, то ще якогось документа", - розповів радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної Ради з ПЕК Микола Пашинський. За його словами, вся нафта в результаті отримується компаніями-посередниками для постачання на ЗАТ "Укртатнафта", на яке другий аукціонер, - "Татнефть" - не поставляє російську нафту після зміни керівництва на підприємстві.
"В результаті штучного обмеження конкуренції нафта продається на третину нижче за ті ціни, які склалися на ринку, унаслідок чого держава з початку року втратила 7 млрд грн.", - підтвердив директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, зазначивши, що в цілому українська нафта якісніша, ніж російська, і тому повинна продаватися за ціною на 20-25% вищою. "Тому нинішнє рішення - це теж свого роду компроміс, - вважає пан Куюн. - Для того, щоб остаточно вирішити це питання, необхідно змінити не лише схему ціноутворення нафти, але і схему її постачання на українські НПЗ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас