Moody's: Банки СНД у 2010 р. збільшать рівень концентрації на крупних клієнтах через збільшення кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's: Банки СНД у 2010 р. збільшать рівень концентрації на крупних клієнтах через збільшення кредитування

215
Рівень концентрації банків Росії та інших країн СНД на окремих клієнтах (як за кредитами, так і з депозитів) до кінця 2010 року може збільшитися через відновлення кредитування крупних позичальників, вважає рейтингове агентство Moody's.
Як зазначається в повідомленні агентства, в період кредитного буму 2001-2008 років більшість банків країн СНД прагнули збільшувати обсяги кредитування за рахунок видачі крупних позик. При цьому обсяг роздрібних кредитів і кредитів малому і середньому бізнесу істотно відставав від обсягу кредитів, що видавалися крупним корпораціям, зазначає агентство.
На думку Moody's, рівень концентрації активно зростав і в 2008 році, але в 2009 році через фінансову кризу ситуація стабілізувалась.
"Низькі банківські рейтинги кредитних організацій країн СНД якраз обумовлені цією концентрацією", - повідомив молодший віце-президент, аналітик агентства Moody's Євген Тарзіманов.
Він вважає, що банки країн СНД могли б розробити механізм внутрішньої оцінки ризиків по окремих клієнтах і застосовувати його ще до видачі кредиту. "Банки повинні на первинному етапі видачі позик дивитися, як це впливатиме не лише на нормативи ЦБ, але на внутрішні ліміти. Зараз ліміти концентрації рідко відрізняються від нормативів ЦБ", - зазначив аналітик, підкресливши, що внутрішні планки мають бути жорсткішими.
Агентство Moody's провело аналіз рівня концентрації на окремих клієнтах в банках Росії та інших країнах СНД. Згідно із дослідженням, співвідношення обсягу кредитів 20 найбільших позичальників до сукупного капіталу цих банків в середині 2009 року в середньому складало близько 230%. При цьому розмір депозитів 20 найбільших вкладників становив 36% загального обсягу клієнтських коштів. Ці показники втричі перевищують рівні концентрації банків США і Канади і на 50% перевищують аналогічні показники банків Азії.
Moody's проаналізувало 137 банків країн СНД, у тому числі 95 російських банків, 13 банків України, 12 - Казахстану, 6 - Білорусі, 6 - Узбекистану і 5 азербайджанських банків. На ці банки припадає більше 80% банківських активів відповідних країн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас