"Ъ": Вкладників банку "Надра" отримає "Родовід Банк" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Вкладників банку "Надра" отримає "Родовід Банк"

Кредит&Депозит
1896
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вчора заявила, що Кабінет міністрів прийняв рішення про переведення депозитів населення з банку "Надра" до Родовід Банку. "Ми так само, як і по Укрпромбанку, переводимо фізичних осіб-вкладників банку 'Надра' разом з частиною активів банку до Родовід Банку, - сказала прем'єр. - Але для цього треба, аби так само, як і ми, рішення прийняв Нацбанк". За її словами, до Родовід Банку будуть переведені вклади 600 тис. осіб. Для виплати їх заощаджень уряд докапіталізує Родовід Банк.
Переведення вкладників Укрпромбанку до Родовід Банку було схвалено спільною постановою Кабміну і НБУ 7 жовтня. Аби Родовід Банк зміг виплатити понад 7 млрд грн. депозитів, уряд докапіталізував його облігаціями внутрішньої держпозики на 5,6 млрд грн. Тепер, за даними Родовід Банку, для обслуговування вкладів банку "Надра" йому необхідно 6,5 млрд грн.
В дирекції із банківського регулювання і нагляду Нацбанку заявили, що регулятор не має наміру сперечатися з Кабміном і в правлінні не бачать проблем в тому, аби схвалити постанову. Тимчасовий адміністратор Родовід Банку Сергій Щербина сказав, що банк готовий почати процес переведення вкладників найближчим часом: "Ні суми, ні кількості вкладників я доки не знаю, але ми можемо це зробити. До нового року ми не встигнемо почати виплати, але переведення вкладників почнемо ще в цьому році".
За даними Нацбанку, на 1 жовтня банк "Надра" займав 11-е місце із активів (25,98 млрд грн.) з власним капіталом 500,6 млн грн. На депозитах фізосіб знаходилось 7,68 млрд грн. і 1,06 млрд грн. на поточних рахунках.
Тимчасовий адміністратор банку "Надра" Валентина Жуковська вважає, що відмова Кабміну від рекапіталізації банку пов'язана з тим, що рада кредиторів вимагала великих преференцій при реструктуризації. "Фактично їх позиція призвела до такої ситуації, в якій нам буде дуже складно", - сказала вона. У "Надрах" підкреслюють, що у них найкраще погашення кредитного портфеля серед банків з тимчасовою адміністрацією, в першу чергу за рахунок сплати населенням відсотків за кредитами. До 1 жовтня заборгованість із кредитів фізосіб становила 16,46 млрд грн., юридичних осіб - 8,87 млрд грн. З них не оплачувався портфель фізосіб на 1,5 млрд грн., підприємств - на 6,4 млрд грн. Програма банку, що охоплює 190 тис. клієнтів, дозволила виплатити вкладникам 3,08 млрд грн. При цьому 35 тис. з них гроші повністю повернені. Жуковська планувала самостійно до квітня 2010 року розрахуватися з вкладниками за депозитами до 500 тис. грн.
Експерти не сумніваються, що завдяки докапіталізації Родовід Банку і монетизації держоблігацій Нацбанком вкладники банку "Надра" в 2010 році швидше отримають заощадження. Найбільшу проблему вони бачать в зовнішніх кредиторах банку "Надра", яких інвестбанки UBS і ING умовили реструктуризувати його борги на суму понад $800 млн. Після того, як ліквідні активи "Надра" будуть виведені з установи, погашати останній борг буде нічим, і закордонні кредитори почнуть пред'являти позови, упевнені банкіри. За їхніми словами, претензії будуть пред'явлені стороні, що прийняла таке рішення, - уряду і сторонам, які юридично керують банком "Надра", - тимчасовому адміністраторові та НБУ. "Це негативно позначиться на репутації України", - вважає директор дирекції ринків боргового капіталу російського банку "Траст" Володимир Куцев.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас