Україна та Міжнародний валютний фонд - важка ломка від МВФ-залежності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна та Міжнародний валютний фонд - важка ломка від МВФ-залежності

Казна та Політика
2326
Переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про виділення чергового траншу кредиту stand-by, які країна вела з осені цього року, поки закінчилися невдачею. Фонд відмовився надати гроші до кінця року.
У всьому винні політики
Інформацію про відмову МВФ надати черговий транш кредиту в Києві в середу оприлюднив виконуючий обов'язки міністра фінансів України Ігор Уманський, коментуючи підсумки візиту української делегації до Вашингтона.
"До кінця року перегляд (програми співробітництва для надання чергового траншу) неможливий", - сказав він.
За словами Уманського, головна причина цього - відсутність консолідованої позиції української влади.
При цьому він уточнив, що переговори з фондом про продовження співпраці триватимуть після новорічних і різдвяних свят. В.о. міністра фінансів також зазначив, що успіх переговорів залежатиме від бюджетного процесу всередині країни.
Таким чином, Україна втратила останню надію отримати такі необхідні їй кошти МВФ до початку 2010 року.
Як все починалось
Світова економічна криза завдала відчутного удару по українській економіці. Падіння цін і попиту на основні експортні товари призвели до збільшення дефіциту платіжного балансу, падіння курсу національної валюти - гривні, зупинки низки підприємств. У зв'язку з цим країна, яка до осені 2008 року співпрацювала з МВФ "в режимі консультацій" (навесні минулого року навіть ходили чутки, що фонд може закрити представництво в Україні, оскільки країна давно не залучає його кредити) вирішила почати переговори про отримання кредиту.
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко в середині жовтня 2008 року заявила, що Міжнародний валютний фонд готовий надати Україні спеціальний кредит для стабілізації фінансової системи в розмірі від $3 млрд до $14 млрд.
Вже в кінці жовтня МВФ повідомив, що місія фонду та українська влада домовилися про кредит stand-by строком на 24 місяці на суму SDR 11 млрд (близько $16,5 млрд на той момент) для підтримки антикризової програми. Рада керівників МВФ 6 листопада схвалила виділення стабкредиту Україні.
Національний банк України, зі свого боку, зазначав, що без фінансування Міжнародного валютного фонду в країні прискориться інфляція, і Україна опиниться на межі дефолту.
Кредит націлений на підтримку стратегії відновлення макроекономічної і фінансової стабільності в країні. Ключові елементи стратегії включають перехід на більш гнучку валютну політику, в тому числі використання грошової бази як короткострокового орієнтиру напередодні введення режиму таргетування інфляції, посилення податково-бюджетної політики і підтримки стабільності банківської системи.
Київ уже отримав три транші позики на загальну суму майже $11 млрд. Перший транш був отриманий відразу, а наступні, як передбачалося, будуть виділятися за підсумками щоквартального огляду програми.
Четвертий транш - міф чи реальність?
Надання четвертого траншу у розмірі 2,5 млрд SDR ($3,8 млрд) було заплановано на листопад за підсумками третього огляду програми. Разом з тим українська сторона не виконала взяті на себе зобов'язання щодо отримання коштів. За інформацією президента України Віктора Ющенка, уряд не виконав п'ять із шести зобов'язань, даних фонду в рамках отримання країною попереднього, третього, траншу кредиту stand-by влітку цього року.
Керівник Головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський, у свою чергу, зазначав, що починаючи з 1 жовтня, коли мали підвищитись ціни на газ (Україна з 1 вересня повинна була підвищити ціни на газ для населення на 20 %, а з 1 жовтня - і для теплокомуненерго, однак ці рішення заблокували профспілки), таких невиконаних зобов'язань стало шість.
Жуковський також підкреслював, що МВФ, приймаючи рішення про виділення Україні попереднього, третього, траншу, вже керувався скоріше політичними міркуваннями, ніж економічними.
Місія фонду, яка перебувала в Києві з 12 по 24 жовтня, не зробила позитивної заяви про завершення третього огляду.
У заяві місії після закінчення її візиту зазначалося, що місія чекала підтримки узгодженого пакету заходів економічної політики з боку президента, прем'єр-міністра, міністра фінансів та голови Нацбанку України (НБУ), а також вето на закон про підвищення соціальних стандартів. Разом з тим в кінці жовтня глава держави заявив, що підписав прийнятий парламентом України напередодні майбутніх президентських виборів закон про підвищення соціальних стандартів, що передбачає збільшення пенсій і зарплат.
Голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіолу розцінила підписання президентом закону про підвищення соцстандартів, а також подачу урядом України проекту держбюджету на 2010 рік у його нинішньому вигляді як порушення зобов'язань Києва, взятих у рамках співпраці з фондом.
За оцінками Пазарбазіолу, закон про підвищення соціальних стандартів вимагатиме в 2010 році додаткових витрат у розмірі 7% ВВП, і навіть у разі прийняття запропонованих президентом Ющенком поправок - 2,5% ВВП.
Згодом фонд неодноразово заявляв, що МВФ у сфері співробітництва з Україною за програмою stand-by очікує консенсусу української влади в питанні реалістичного бюджету, а The New York Times з посиланням на офіційного представника МВФ повідомила про відмову фонду виділяти гроші Україні до завершення президентських виборів через нездатність українських політиків взяти під контроль бюджет.
Офіційні особи в Києві, зі свого боку, говорили про продовження переговорів з фондом про отримання всього обсягу або частини четвертого траншу.
"За графіком у нас було 2,5 млрд SDR. Останні наші переговори з МВФ: те, що вони пропонують як об'єктивну суму - 1,5 млрд SDR на цей огляд (за підсумками третього огляду виконання програми stand-by) і 1 млрд SDR з урахуванням досить непростого першого кварталу вони пропонують перенести на кінець першого кварталу 2010 року", - стверджував Уманський, визнаючи, що ймовірність отримання фінансування МВФ до кінця року становить 50% на 50%.
Небезпечний наркотик - МВФ
Незважаючи на те, що МВФ поки що відмовив Україні у виділенні коштів, під час візиту української делегації до Вашингтона для переговорів з керівництвом фонду було прийнято рішення, яке дозволить пом'якшити проблеми бюджету без отримання чергового траншу стабкредиту.
Це рішення буде реалізовано до кінця поточного тижня, сказала в середу прем'єр-міністр країни Юлія Тимошенко.
Вона не уточнила суті цих домовленостей, проте, за інформацією урядових джерел, зараз обговорюється можливість перерозподілу призначення раніше отриманих Україною від МВФ коштів у рамках кредиту stand-by.
З трьох виділених траншів позики на загальну суму майже $11 млрд, перший транш у розмірі $4,5 млрд у листопаді 2008 року отримав Нацбанк України, проте вже другий транш у травні 2009 року в розмірі $2,8 млрд був поділений навпіл між НБУ та урядом, а третій, у серпні - на $3,3 млрд - повністю спрямований уряду, щоб полегшити виконання бюджету та закупівлі природного газу.
Формально отримані Нацбанком кошти МВФ не використані, тому уряд пропонує отримати частину з них у своє розпорядження у зв'язку з перенесенням рішення про виділення четвертого траншу.
Радник українського прем'єра Олександр Гінзбург сказав Financial Times, що рада директорів МВФ може в середу санкціонувати переведення грошей з Нацбанку України на рахунки уряду. "Кошти можуть перейти з центрального банку, якщо МВФ погодиться знизити орієнтир для валютних резервів", - сказав він.
За його словами, стабілізація української валюти та наявність у Нацбанку майже $27 млрд валютних резервів дають можливість піти на такий крок, якщо цьому не завадить передвиборне політичне суперництво і Нацбанк, вплив на який чинять опоненти Тимошенко, не відмовиться допомогти уряду.
За словами Гінзбурга, ще одним варіантом є здійснення запозичень у російських банків, однак це може обійтися дорожче і пов'язане з політичними проблемами. Крім того, можливості Києва обмежені через наближення новорічних свят.
Секретаріат Ющенка раніше зазначав, що держбюджет-2009 може бути не виконаний у зв'язку з необхідністю залучення значних коштів для фінансування його видаткової частини. "Зараз ми маємо проблему, коли за три останніх місяці і бюджет загальнодержавний, і бюджет пенсійного фонду повинні набрати невідомо звідки немислимий ресурс. Тобто ми на межі бюджетного колапсу", - заявив у жовтні перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак.
Подібну точку зору на цьому тижні висловив екс-міністр фінансів, голова Фонду підтримки реформ Віктор Пинзеник. Він зазначив, що уряд України за відсутності кредитів МВФ не здатний оплачувати витрати бюджету у встановлених обсягах.
За його інформацією, якщо в 2008 році при доходах загального фонду держбюджету 186 млрд гривень соціальні витрати становлять 131 млрд грн., то за 10 місяців 2009 року - відповідно 121 млрд грн. і 122 млрд грн.
За даними Пинзеника, дефіцит бюджету на 23 грудня досяг 88 млрд грн., при цьому брак фінансування на грудень становить 15 млрд грн., а ще на 18,5 млрд грн. зобов'язань надані державні гарантії.
"Дефіцит держбюджету за 11 місяців - 9,6% ВВП, а за підсумками року він перевищить 10% ВВП", - стверджує екс-міністр.
"Супутник дефіциту - це зростання боргу. За 9 місяців цього року держборг збільшився із 189 млрд грн. до 280 млрд грн., тобто він збільшувався на 10 млрд грн. щомісяця", - сказав Пинзеник.
За його словами, якщо в держбюджеті-2008 на виплату відсотків з держборгу було передбачено 3,8 млрд грн., то в проекті держбюджету-2010 - вже 22 млрд грн. У цих умовах, вважає екс-міністр, кредити МВФ перетворилися на наркотик, який не вирішує проблему. "Корисно, якщо кредитів не буде, тоді країна швидше одужає", - вважає він.
Бюджетна політика уряду також неодноразово піддавалася критиці з боку глави держави.
Експерти говорять про загрози
На думку міжнародного рейтингового агентства Fitch, помітне підвищення бюджетного дефіциту і втрата основного джерела фінансування на тлі припинення надання стабкредиту МВФ залишає Україну з істотним розривом бюджетного фінансування. Експерти рейтингового агентства вважають, що покривати дефіцит за рахунок запозичень на внутрішньому або міжнародному ринку буде складно і дорого для України.
Крім того, політична динаміка вказує на те, що перерва в кредитуванні від МВФ може затягнутися, особливо у випадку другого раунду президентських виборів в лютому, а потім, можливо, парламентських виборів і затримки, викликаної формуванням нового уряду.
У зв'язку з цим Fitch заявило про існування підвищеного ризику того, що Україна може в більш значній мірі вдатися до монетарного фінансування (за рахунок надання Нацбанком ліквідності банкам), тобто фактично до друкування грошей. Це, у свою чергу, може підірвати слабку довіру до валютної та банківської системи, а також призвести до швидкої втрати валютних резервів.
"У корені проблеми лежить непослідовна макроекономічна політика України, тому що влада має намір захищати валютний курс, при цьому не вдаючись до необхідного посилення податково-бюджетної політики, за відсутності адекватних джерел немонетарного фінансування", - наголошувалося в прес-релізі Fitch.
Допоможемо вітчизняному виробнику!
Депутати низки українських політичних партій, зі свого боку, вважають за доцільне спрямовувати кошти МВФ, перш за все, на розвиток реального сектора економіки.
Так, на думку депутата від фракції Партії регіонів Ірини Акімової, отримання чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду доцільне для України тільки після завершення президентських виборів в країні в 2010 році.
"Україні потрібен четвертий транш. Але він потрібний після закінчення політичної кампанії, для того, щоб не фінансувати політичну кампанію, а фінансувати реальну економіку, але він нам потрібен", - сказала І. Акімова на прес-конференції в Києві в середу.
"Кошти четвертого траншу кредиту МВФ нам дуже потрібні, але це не повинно бути (...) окозамилюванням (...) Цей транш повинен бути спрямований на інвестування і абсолютно інноваційні речі, а також на розвиток реального сектора економіки", - сказав присутній на прес-конференції депутат від фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Ярослав Джоджик.
Бюджет-2010: Інструмент передвиборної кампанії
Прем'єр Тимошенко стверджує, що продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом буде можливе після прийняття державного бюджету на 2010 рік. Тим часом поки головний фінансовий документ країни на майбутній рік не пройшов навіть перше читання в парламенті.
Верховна Рада 19 листопада відмовилася прийняти в першому читанні законопроект про державний бюджет на 2010 рік і повернула його на доопрацювання уряду.
Кабінет міністрів України затвердив розроблений Мінфіном проект державного бюджету на 2010 рік з доходами в розмірі 285 млрд грн., видатками - 324 млрд грн., дефіцит бюджету заплановано в розмірі 46,7 млрд грн., або 3,97% ВВП.
Проект держбюджету-2010 розрахований, виходячи зі зростання ВВП на 3,7% - до 1 трлн 178,6 млрд грн., збільшення промислового виробництва на 2,9%. Інфляція очікується на рівні 9,7%. Такі макропрогнози перевищують розрахунки Міжнародного валютного фонду, який передбачає зростання ВВП країни в майбутньому році на 2,7% при інфляції 9%.
МВФ оцінює дефіцит бюджету-2010 України у 8% ВВП, що значно перевищує погоджений з фондом показник (3-4% ВВП). Зменшення видаткової частини бюджету-2010 є однією з умов з боку МВФ для надання Україні чергових траншів стабілізаційного кредиту.
Станом на 11 грудня доопрацьований проект держбюджету-2010 до парламенту не надходив.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що державний бюджет 2010 року може бути прийнятий не раніше березня наступного року.
"У кращому випадку я прогнозую ухвалення державного бюджету наприкінці березня 2010 року. За однієї умови: що вибори пройдуть чесно і штатно", - сказав Литвин.
Литвин підкреслив, що за прийняття бюджету несуть спільну відповідальність і Верховна Рада, і Кабінет міністрів. У той же час, "на жаль, головний економічний документ віддано на поталу політичній кампанії", - зазначив він.
Не витримала душа поета. . .
МВФ минулого тижня повідомив про призначення нового керівника місії фонду в Україні. Передбачається, що місію очолить Атанасіос Арвантіс, радник Європейського департаменту МВФ і глава місії фонду в Хорватії. Пазарбазіолу, яка нині очолює місію, в січні займе посаду помічника директора департаменту грошового ринку і ринку капіталу, вона відповідатиме за фінансовий нагляд.
МВФ підкреслював, що ці зміни ніяк не пов'язані із ситуацією в Україні. У свою чергу, українські ЗМІ дотримуються іншої думки.
"За останніми відомостями, Джейла Пазарбазіолу втомилася від брехні і з середини січня вже не буде главою місії фонду в Україні", - повідомляло інтернет-видання "Українська правда" з посиланням на свої джерела в посольстві України в США.
Джерела агентства "Інтерфакс-Україна" у фінансових колах зазначили, що такий крок не став несподіванкою, оскільки інформація про подібний розвиток ситуації вже певний час циркулювала в середовищі українського істеблішменту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас