Китай збільшує економічну міць — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай збільшує економічну міць

Казна та Політика
1820
Уряд Китаю поставив за мету домогтися зростання економіки в 2010 р. на 8%, а також збільшити внутрішнє споживання. "Відповідно до мети на економічне зростання на 8%, прийнятої урядом, ми плануємо, що промислове виробництво підвищиться приблизно на 11%", - заявив міністр промисловості та інформаційних технологій Лі Ічжун.
Уряду Китаю вдалось у 2009 р. уникнути рецесії і зберегти високі темпи економічного зростання завдяки урядовому пакету стимулювання економіки та різкому зростанню банківського кредитування в першому півріччі. Економіка Китаю з січня по вересень 2009 р. збільшилась на 7,7% в річному вирахуванні і продовжила зростання.
Промислове виробництво в Китаї в листопаді 2009 р. виросло на 19,2% в порівнянні з тим самим періодом роком раніше, досягнувши найвищого показника з 2007 р.
Національне бюро статистики повідомило, що роздрібні продажі виросли в листопаді 2009 р. на 15,8% в порівнянні з даними 2008 р. Разом з тим, станом на листопад виросли і споживчі ціни в річному вирахуванні, що зафіксовано вперше за останні 10 місяців. У листопаді 2009 р. обсяг імпорту в Китаї збільшився на 26,7%.
Згідно з доповіддю Китайського національного інституту проблем СОТ при Університеті зовнішньої економіки і торгівлі, в 2010 р. в Китаї очікується бурхливе зростання зовнішньоторговельного обігу, зокрема й експорту. Інститут прогнозує, що в 2010 р. темпи зростання зовнішньоторговельного обігу Китаю складуть близько 15%, буде досягнуто приріст експорту на 13%, а імпорт збільшиться на 15%.
Оскільки частка толлінгової торгівлі у зовнішній торгівлі Китаю досить велика, очікується, що значне зростання імпорту в нинішньому році буде сприяти збільшенню китайського експорту.
В умовах підйому економіки і зростання зовнішньоторговельного обігу Китаю деякі держави пов'язують збільшення коефіцієнта безробіття і падіння свого впливу на світових ринках з впливом Китаю. У зв'язку з цим в наступні роки очікується збільшення кількості торгових суперечок, з якими зіткнеться Китай.
Так, нещодавно СОТ підтримала скаргу США на те, що Пекін порушує правила вільної торгівлі, примушуючи американських виробників продавати книжки, фільми та музику тільки через китайські державні компанії.
Уряд Китаю на початку грудня заявив, що продовжить реалізовувати заходи щодо стимулювання зростання економіки й особливі зусилля спрямує на те, щоб розворушити внутрішній попит для послаблення залежності економіки від експорту. Судячи з останніх даних продажів в роздрібному секторі, ці заходи призводять до очікуваних результатів - споживачі збільшують свої витрати. Лі Ічжун підтвердив намір уряду Китаю збільшити споживання так, щоб воно стало двигуном економічного зростання, зазначивши, що буде складно знайти для цього нові способи після введення в 2009 р. безлічі заходів, спрямованих на підвищення попиту на автомобілі та побутову техніку.
Спровокувавши стрибок кредитування на початку року і здійснивши масштабну програму державного стимулювання зростання ВВП, влада готується до жорстких структурних реформ, які звільнять економіку від залежності від експорту і пов'язаних з ним інвестицій.
У той же час аналітик Народного банку Китаю Цзяо Цзіньпу вважає, що владі доведеться абстрагуватися від цього процесу, щоб вирішити більш нагальну проблему - економічний перегрів, і вказує на швидкий приплив і зростання грошової маси. Заступник директора центробанку Ма Делунь повідомив, що емісія готівкових грошей в Китаї в січні-листопаді цього року склала 212,5 млрд. юанів ($ 31,2 млрд.), що на 72,5% більше в порівнянні з аналогічним 2008 р. "Судячи з прискорення циркуляції грошей, скоро почнеться наступний етап економічного перегріву", - вважає Цзяо Цзіньпу.
Старший економіст Державного інформаційного центру Фань Цзяньпін повідомив, що китайська влада має намір утримувати обсяги банківських кредитів нижче 8 трлн. юанів ($ 1,17 трлн.). Економіст очікує в 2010 р. зростання міських інвестицій на 31%, споживчу інфляцію 2,5% і збільшення роздрібних продажів на 18,5%. З січня до листопада 2009 р. міські інвестиції виросли в Китаї на 32,1% в порівнянні з аналогічним періодом 2008 р.
У 2010 р. влада Китаю має намір збільшити інвестиції за кордон, забезпечивши більшу прибутковість своїх величезних валютних резервів, які становлять $2,27 трлн. За даними Financial Times з посиланням на джерела в китайському уряді, державний інвестфонд China Investment Corp. (CIC) може отримати в управління від держави ще $200 млрд. з валютних резервів, збільшивши свої активи до $500 млрд. Додаткові вливання в CIC можуть бути спрямовані на придбання цінних паперів сировинних компаній у всьому світі.
Експерти зазначають, що завдання China Investment Corp .- забезпечити високу прибутковість від вкладень державних валютних резервів Китаю на тлі падіння курсу долара США "Китайський уряд шукає нові шляхи, щоб застрахувати свої валютні резерви. Тримати резерви в доларах вже не є безпечною стратегією , і ризики продовжують зростати.
Як наслідок, для Китаю цілком природно припинити вкладати гроші в американські державні облігації і більше інвестувати в різні природні ресурси", - говорить аналітик Cass Business School Чжао Хуайнань.
У той же час економісти не виключають, що додаткові фінансові вливання в державний інвестфонд можуть стати регулярними. "Нинішній крок цілком укладається в рамки поставлених перед CIC завдань і демонструє тверду політичну підтримку з боку керівництва країни", - вважає експерт британського Chatham House Ванесса Россі.
Експерт зазначає, що сума $200 млрд. приблизно дорівнює річному торговому профіциту Китаю. На думку пані Россі, фінансові вливання в суверенний фонд можуть говорити про нову стратегію китайського уряду: стримувати зростання валютних резервів і спрямовувати нові надходження під управління CIC.
Міжнародний валютний фонд прогнозує, що в 2010 р. ВВП Китаю збільшиться на 9%. Економісти також вважають, що зростання економіки Китаю в 2010 р. перевищить цільовий орієнтир уряду. Радник Народного банку Китаю Фань Ган прогнозує зростання китайської економіки в 2010 р. на 9,3%. Експерт відзначає високий ризик появи бульбашок на фондовому й сировинному ринках Китаю, а також на ринку нерухомості.
"Підйом ВВП КНР, ймовірно, перевищить 8% у наступному році. Імпульс до зростання в китайській економіці свідчить про те, що досягти темпів підвищення на 8% в 2010 р. буде легше, ніж цього року", - говорить співрозмовник Economy.com в Сіднеї, економіст Алістер Чен. Однак, на його думку, слід остерігатися "сліпого оптимізму", оскільки китайська промисловість занадто сильно залежить від експорту в інші країни, де процес відновлення поки залишається "досить слабким".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас