ОПЕК зберегла квоту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК зберегла квоту

Енергетика
241
Організація країн - експортерів нафти (ОПЕК) зберегла квоту на видобуток на рівні 24,845 млн. барелів на добу.
Існуючий рівень квот, зменшений на 4,2 млн. бар./доба, був введений картелем ОПЕК рік тому заради стабілізації світового ринку нафти. Тоді через фінансову кризу ціни впали в п'ять разів - до $30/бар. Відтоді організація збиралася чотири рази, приймаючи рішення не підвищувати видобуток.
Поступово зусилля принесли результати. Вчорашню вартість нафти - $73/бар. в ОПЕК вважають оптимальною. Цей рівень досить високий, аби виробникам вистачало коштів на фінансування бюджетних та інвестиційних програм, але не настільки значний, аби зашкодити відновленню економік останніх держав.
"Всі щасливі, коли нафта коштує між $70 і $80. Поточна ціна хороша для споживачів, виробників та інвесторів. Збереження обсягу квот на низькому рівні продиктоване слабким споживанням нафти в промислово розвинених країнах. Якщо ми побачимо зростання попиту, ми, звичайно, транспортуватимемо більше нафти і збережемо нинішню стабільність цін", - зазначив міністр нафти Саудівської Аравії Алі аль-Наімі.
Однак він та інші міністри країн ОПЕК побоюються, що попит швидше впаде, ніж виросте. За офіційним прогнозом організації, світове споживання нафти в 2010 р. завдяки країнам, що розвиваються, виросте відносно рівня поточного року на 0,98% - до 85,13 млн. бар./доба. Водночас такі ризики, як високі накопичені запаси чорного золота, нарощування його виробництва і згортання урядових антикризових програм, загрожують зменшити попит навесні 2010 р. після завершення зимового піку споживання нафти.
"Економічне зростання, яке ми побачили цього року, на дві третини є результатом урядових програм витрат. Якщо вони швидко припиняться, це негативно вплине на ринок. Також ОПЕК повинен спеціально зібратися, аби пристосуватися під випуск Іраку", - зазначив генеральний секретар ОПЕК Абдалла Салем аль-Бадрі.
Ірак, котрий володіє третіми за розмірами нафтовими резервами після Саудівської Аравії та Ірану, недавно заявив про плани протягом двох років відновити постачання нафти на ринок в обсязі 2,4 млн. бар./доба. Історично квота цієї країни в ОПЕК дорівнювала квоті Ірану, яка зараз становить 459 тис. бар./доба. Аби ринок нафти не зустрів повернення Іраку, що збільшив видобуток в п'ять разів, обваленням цін, іншим виробникам доведеться неабияк потіснитися.
За словами Абдалли Салема аль-Бадрі, головне завдання ОПЕК в найближчому майбутньому - підтягнути дисципліну у власних лавах. Ангола, Іран, Венесуела та інші учасники картелю все частіше виходять з рамок квот. За даними Міжнародного енергетичного агентства, нинішній рівень видобутку ОПЕК за вирахуванням Іраку складає 26,48 млн. бар./доба, що на 1,64 млн. бар. більше від погодженого обсягу.
"Ми намагаємося утримувати видобуток в рамках, погоджених в ОПЕК, але наші виробничі потужності істотно вищі від виділеної для нас квоти", - зазначив на прес-конференції, котра відбулась у Луанді, міністр нафти Анголи Жозе де Васконселос.
За його словами, в 2010 р. країна продовжить випускати близько 1,9 млн. бар./доба, але надалі змушена буде вийти з-під цих обмежень. Державна нафтовидобувна компанія Sonangol інвестувала близько $1 млрд. в розширення виробництва, а затиснуті квотою приватні добувні гіганти Chevron, Total і Exxon Mobil, які контролюють третину випуску нафти в Анголі, твердять про необхідність переходу країни з ОПЕК в новий блок.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас