Український клуб аграрного бізнесу сподівається на підписання найближчим часом президентом аграрного антикризового закону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український клуб аграрного бізнесу сподівається на підписання найближчим часом президентом аграрного антикризового закону

Аграрний ринок
280
Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) сподівається на підписання найближчим часом президентом прийнятого Верховною Радою 22 грудня цього року так званого аграрного антикризового закону.
"Ми сподіваємося, що президент України якнайшвидше підпише цей закон, оскільки документ має велике значення для аграрного сектора", - сказав президент УКАБ Алекс Лісситса на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
В той же час він повідомив, що деякі норми закону викликають безліч питань. За словами президента асоціації, це стосується відрахування м'ясомолочними підприємствами ПДВ не безпосередньо аграріям, як це було раніше, а до спеціального фонду державного бюджету для подальшої виплати дотацій на одну корову. Лісситса підкреслив, що невідомо, як розподілятимуться ці кошти із спецфонду, чи підпадуть під дотування господарства населення.
Керівник групи експертів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа зазначив, що діючий раніше спеціальний режим стягненняПДВ при реалізації молока і м'яса був досить ефективним, особливо в умовах фінансової кризи. Відновлення податкових пільг, на його думку, в цілому позитивно позначиться на ситуації в галузі. Проте експерт вважає, що при реалізації норми про перерахування ПДВ м'ясомолочними підприємствами до спецфонду для подальшої виплати дотацій на одну корову, підтримки позбавляються інші напрями тваринництва, зокрема, свинарство.
"За нашими підрахунками, при відміні підтримки виробників свинини близько 40% цих підприємств стануть збитковими", - сказав Лапа.
Як повідомлялося, Верховна Рада 22 грудня ухвалила закон про підтримку агропромислового комплексу в умовах світової фінансової кризи. Документ передбачає, що переробні підприємства повинні перераховувати ПДВ за реалізоване ними молоко і молочну продукцію, м'ясо і м'ясопродукти, виключно для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко і м'ясо в живій вазі. Проте, згідно із законом, ПДВ також може йти до спеціального фонду держбюджету для подальшого використання його на виплати доплат на одну корову в порядку, визначеному Кабінетом міністрів України.
Конституційний суд 1 грудня оприлюднив рішення від 24 листопада 2009 року про визнання неконституційним закону України №922 від 4 лютого 2009 року "Про внесення змін до деяких законів України відносно попередження негативних наслідків впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу".
Закон, визнаний неконституційним в цілому, містив низку норм, серед яких найбільш важливі, - про заборону продажу земель сільгосппризначення до 1 січня 2010 року, продовження спеціального режиму стягнення ПДВ і фіксованого сільгоспподатку, про можливість Аграрного фонду активніше працювати на ринку, про регулювання урядом цін на послуги ветеринарної медицини, хлібної і карантинної інспекцій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас