Ющенко: В 2009 р. Україна продала зброї на суму більше 1,5 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: В 2009 р. Україна продала зброї на суму більше 1,5 млрд дол

Казна та Політика
428
Сума контрактів, укладених Україною в 2009 р. у сфері військово-технічної співпраці, перевищила 1,5 млрд дол. Про це заявив сьогодні Президент України Віктор Ющенко.
За його словами, подібних контрактів Київ не укладав за 18 років незалежності України. Україна утвердилась серед світових лідерів з експорту озброєнь і військової техніки, зазначив Ющенко.
"Враховуючи унікальне геополітичне становище України, сформувати без нас ефективний стабільний європейський ринок в будь-якій сфері практично неможливо", - упевнений Ющенко.
Нагадаємо, на початку грудня заступник глави Ради нацбезпеки та оборони (РНБО) України Степан Гавриш і перший заступник голови ДП "Укрспецекспорт" Олександр Коваленко заявили, що Україна організовує постачання до Іраку більше 400 одиниць бронетанкової техніки і близько 10 літаків на загальну суму більше 550 млн дол.
Крім того, Україна має намір домовитися з Бразилією про постачання вітчизняних танків "Оплот".
За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру (SIPRI) торік Україна продала зброї на 233 мільйони доларів і зайняла 14-е місце в світовому рейтингу експортерів озброєння. В той же час в центрі досліджень армії, конверсії і роззброєння наводять інші цифри. На думку експертів центру, 233 млн дол сильно занижений показник. Центр опублікував дані, що свідчать про те, що в 2008 р. Україна заробила 1,2 млрд дол. Одні лише постачання озброєнь до Грузії перевищують показники, заявлені SIPRI.
Крім того, в 2007 році, за даними SIPRI, Україна зайняла сьоме місце в рейтингу з обсягом продажів 774 млн дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас