Sanofi-Aventis заходить в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Sanofi-Aventis заходить в США

Фондовий ринок
343
Французький фармацевтичний гігант Sanofi-Aventis оголосив про придбання американського виробника косметики і безрецептурних лікарських препаратів Chattem за $1,9 млрд.
В січні наступного року Sanofi-Aventis SA відкриє тендер на купівлю Chattem Inc. Покупець планує повністю завершити операцію вже в першому кварталі. За кожну акцію американської компанії французи заплатять $93,5 грішми, що на 34% вище за п'ятничну біржову вартість і на 44% - від середньої ціни за минулі шість місяців.
За словами головного фінансового директора Sanofi Джерома Контаміна, ціну операції $1,9 млрд. вирахували, помноживши оцінний прибуток, який отримає Chattem в 2009 р. до оподаткування та інших вирахувань, на 13,3 - середній коефіцієнт останніх операцій у фармацевтичній індустрії.
Хоча річний обсяг продажів Chattem ($455 млн. в 2008 р.) вчетверо менший від запропонованої за компанію ціни, за прогнозами експертів Sanofi, операція окупиться вже через рік після її укладення. Досягти цього французи планують, пустивши свої ліки, зокрема, антиалергенний препарат Allegra, по маркетингових мережах американців. Очолити управління продажами Sanofi-Aventis на території США погодився нинішній голова ради директорів і виконавчий директор Chattem Зан Гуеррі.
"Придбання Chattem створить ідеальну і надзвичайно важливу для нас платформу на ринку споживання ліків Сполучених Штатів, на частку яких припадає 25% від загальносвітового попиту. Ми переслідуємо чітку мету - рухати стійке і прибуткове зростання нашої компанії", - заявив на прес-конференції головний виконавчий директор Sanofi Крістофер Вієбахер.
За його словами, компанія взяла курс на географічне розширення бізнесу, аби компенсувати очікуване зниження виручки у зв'язку з наростаючою конкуренцією. До 2013 р. Sanofi втратить патенти на низку своїх ключових препаратів, що займають 20% в обсязі продажів, гідної заміни яким компанії створити не вдалося.
На ниві розробки нових ліків французьких фармацевтів останнім часом переслідують невдачі. Наприклад, в нинішньому місяці Sanofi змушена була відкликати 800 тис. доз вакцини від грипу H1N1, що виявилася неефективною. Крістофер Вієбахер, який очолив компанію в грудні 2008 р., вирішив шукати нові медикаменти поза власними лабораторіями. У квітні 2009 р. Sanofi купила американську BiPar Sciences заради створених нею ліків від раку BSI 201.
Ще одним стратегічним рішенням Вієбахера став відхід від патентованих брендів у бік препаратів-"блокбастерів" з низькою вартістю. З цією метою французький гігант поглинув швейцарського виробника дженериків (дешевих аналогів патентованих ліків) Helvepharm, Бразильську Medley, мексиканську лабораторію Laboratorios Kendrick і індійського виробника вакцин Shantha Biotechnics.
У вересні Sanofi завершила найбільше в своїй історії придбання. За $4 млрд. вона викупила у свого партнера - корпорації Merck - 50% акцій спільного підприємства з виробництва ветеринарної продукції Merial. Поглинання Chattem стане другою за масштабами операцією Sanofi і виведе її на п'яте місце в рейтингу найбільших фармацевтичних компаній світу.
"Sanofi-Aventis здійснює придбання, аби не стояти на місці, а рухатися хоч би куди. Французька група витратила $21,5 млрд. на придбання і створення партнерських компаній заради здобуття нових ліків. Ця стратегія відрізняється від тактики конкурентів, таких як Pfizer і Merck, які вважають за краще здійснювати мегаоборудки. На мій погляд, покупка Chattem має для Sanofi більший сенс і дасть набагато більшу синергію, ніж зроблені раніше інвестиції у виробників дженериків", - міркує аналітик німецького банку LBBW Тімо Куршнер.
Компанія Chattem була заснована 130 років тому, вона виробляє і продає побутові та особисті засоби гігієни і медикаменти, у тому числі безрецептурні ліки, косметику і дієтичні добавки. Серед брендів Chattem - крем для шкіри Gold Bond, знеболювальний засіб Icy Hot, добавки Cortizone-10 і снодійне Unisom. Чистий прибуток компанії в третьому кварталі 2009 р. склав $23,4 млн. Штат налічує 488 співробітників.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас