10 приводів для оптимізму у 2010 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 приводів для оптимізму у 2010 році

Казна та Політика
4707
Так уже вийшло, що на новорічні свята припадає пік напруги у президентських виборчих перегонах. Але це означає, що на українців саме в ці дні поллються потоки політичного бруду, безжального критиканства та апокаліптичних прогнозів - святковий настрій ніхто не відміняв. З огляду на це, "Власть Денег" знайшла відразу десять приводів для абсолютно об'єктивного оптимізму в 2010 році.
Коли в невеликий кабінет Віктора Пинзеника у Фонді підтримки реформ заскочив пустотливий трирічний хлопчик, авторитетний економіст якраз ділився похмурим прогнозом на 2010 рік: "Складно сказати, чи вдасться Україні уникнути дефолту". Малюк спіткнувся і з розгону покотився під стіл. "Віталік Пинзеник", - представився він, коли стривожений тато дістав його звідти цілим і неушкодженим і посадив на коліна. "А знаєте, криза - це ж добре для України, країна отримує шанс оновитися", - несподівано змінив тон Пинзеник-старший і, дивлячись на сина, посміхнувся. З цього моменту в його прогнозі з'явився оптимізм.
На думку економіста, наступний рік може стати для країни початком тривалого економічного зростання - потрібно лише ліквідувати конфронтацію між президентом, прем'єром і парламентом, щоб ефективніше залатати дірки в держбюджеті. Ось так: від кризи до оптимізму - один крок. Втім, у "ВД" у запасі відразу десять приводів для оптимізму.
Привід для оптимізму № 1: влада стане узгодженішою
Хто б цієї зими не виграв президентські вибори, він отримує унікальний шанс припинити майже трирічний період безвладдя в Україні. Після позачергових парламентських виборів 2007 року політична війна на знищення між Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко так і не виявила переможця. Програла стала вертикаль влади, більш-менш створена минулим президентом Леонідом Кучмою і вщент зруйнована Леді Ю і Містером Ю. Одним з перших рішень нового президента буде розпуск парламенту - про ці плани вже відкрито говорять і Юлія Тимошенко, і Віктор Янукович. Якщо главі держави вдасться на переможній хвилі отримати більшість у Верховній Раді і сформувати уряд, - безвладдя нарешті закінчиться.
По суті, головним політичним досягненням 2010 року може стати не перемога кращого або гіршого кандидата. Практика показала, що ні в ідеології, ні в наборі застосовуваних інструментів держрегулювання між Януковичем і Тимошенко особливої різниці немає. Але один з них напевно отримає можливість відновити в Україні сильну владну вертикаль. І хоча більшість бізнесменів і простих громадян фактично давно відділилися від своєї держави, швидкі та ефективні рішення уряду, чітко запроваджені на місцях, стали б непоганою підмогою для виведення країни з кризи.
"Коли у вас в парламенті більше 300 голосів, ви отримуєте можливість швидко здійснювати реформи - це найбільша перевага у великій коаліції", - поділився планами на поствиборчий період Борис Колесников, один з лідерів Партії регіонів. На його погляд, новий президент спробує отримати у Верховній Раді не просто більшість, а дві третини голосів, що дасть можливість внести зміни до Конституції, щоб максимально посилити владу глави держави.
Привід для оптимізму № 2: пік економічної кризи пройдено
Пік економічної кризи в Україні припав на перший квартал 2009 року. За його підсумками падіння ВВП склало 21,2% - рекорд Європи. Зате сьогодні за темпами відновлення економіки з нашою країною на континенті теж ніхто зрівнятися не може. Вже в третьому кварталі нинішнього року, порівняно з другим, зростання ВВП перевищило 3%. Все вказує на те, що в 2010 році обсяги виробництва товарів і послуг в Україні збільшаться ніяк не менше ніж на 3-5%.
"Криза в Україні стала точкою відліку для нового зростання", - переконаний професор Анатолій Гальчинський. На його погляд, зростання 2010 багато в чому буде визначатися низькою порівняльною базою 2009 року. А от член Ради підприємців при Кабміні Віктор Лисицький упевнений, що відновлення зростання продовжиться і в 2011 році. Більш того, він не виключає, що найближчих двох років Україні може цілком вистачити, щоб повернутися на втрачені економічні позиції літа 2008 року.
Багато українців в наступному році навряд чи назвуть хід своїх справ успішним, якщо порівнювати із 2006-2007 роками. Але якщо точкою відліку взяти, наприклад, січень-лютий 2009-го, відразу стане зрозуміло, що приводів для оптимізму більш ніж достатньо.
Привід для оптимізму № 3: іноземні інвестиції чекають закінчення виборів
У другому півріччі 2010 року в Україні економісти очікують пожвавлення іноземного інвестування. З початком президентської виборчої кампанії більшість інвесторів припинили розгляд нових проектів у нашій країні, посилаючись на зростаючі політичні ризики. "Гадаю, нинішнє затишшя триватиме до кінця першого півріччя, - прогнозує Анатолій Отченаш, власник фондової компанії "АвтоальянсІнвест". - У червні-липні, коли парламент піде на літні канікули, всі суперечності, пов'язані з переформатуванням влади, вже напевно будуть вирішені.
З цього моменту до України стрімко підуть інвестиції, я в цьому впевнений". Експерт зазначає, що більшість проектів, які очікують інвестицій, сьогодні зосереджена в АПК, машинобудуванні та металургії.
Для великих міст-мільйонників повернення інвестиційної активності іноземних компаній буде означати ще й відновлення тисяч робочих місць для "офісного планктону". Не виключено, що ця хвиля злегка пожвавить і ринок офісної нерухомості. У будь-якому випадку закордонного капіталу в Україні в 2010 році буде точно більше, ніж у 2009-у, на який припав пік як економічної, так і політичної кризи.
Привід для оптимізму № 4: ідеальний час для створення нового бізнесу
Стартові витрати на створення нового бізнесу в 2010 році досягнуть мінімуму. Вартість оренди офісу або складу вже на "дні". А це означає, що наступного року можна сміливо укладати орендні договори за діючими ставками на кілька років вперед. "Падати орендним ставкам вже нікуди, але зростати в 2010 році вони теж не будуть, оскільки пропозиція на цьому ринку перевищує попит", - прогнозує Володимир Школьник, власник мережі офісних центрів "Форум". Орендодавець у наступному році буде дуже податливим, легко знижуватиме ціну і погоджуватиметься на фіксовану ціну не в доларах, а в гривнях. "Тренд зниження орендних ставок на офісну нерухомість зберігається вже шість-сім місяців, і в 2010 році він досягне рівня, що покриває лише витрати на обслуговування приміщень. Всі будуть намагатися за будь-яку ціну зберегти орендарів", - говорить Олександр Рубанов, голова Спілки фахівців ринку нерухомості України.
Очікується, що зниження споживчого попиту в 2010 році призведе до різкого зниження цін на транспортні послуги, а постачальники різних видів сировини стануть більш згідливими у справі розрахунків в розстрочку. Так що тим, хто давно плекає ідею створення нового бізнесу, - саме час діяти. Стримати ці плани може хіба що фактична відсутність кредитної підтримки з боку банків. Але криза 2009 показала, що обростати позиками - не найкраще рішення для підприємця. Краще розвиватися повільніше, але на свої.
Привід для оптимізму № 5: розміри хабарів зменшаться
Напередодні президентських і місцевих виборів розміри хабарів і "відкатів" в Україні досягають 30% від "вартості питання". Таких обсягів корупція в нашій країні не сягала навіть у найбільш смутні часи. Хоча саме зростання нахабності держчиновників типове для передвиборного періоду, коли багато хто з них передчуває неминучу відставку. "Вибори змінять владу, і це природним чином знизить корупцію", - прогнозує Сергій Міщенко, голова парламентського комітету з питань правової політики.
На початку грудня 2009 року уряд створив Антикорупційне бюро з особливими повноваженнями міжвідомчого органу. Таким чином, прем'єр Юлія Тимошенко випередила президента Віктора Ющенка, який планував створення однойменного органу під своїм керівництвом. Тим часом відомство з такою ж назвою, Антикорупційне бюро, вже давно працює в структурі МВС. Можливо, кількість в 2010 році переросте в якість боротьби з корупцією. Але ризикнемо припустити, що основним на ринку хабарів буде все-таки ситуативне скорочення попиту на них після виборів. А коли попит падає - ціна завжди знижується.
Привід для оптимізму № 6: період непопулярних рішень у бізнесі закінчився
На 2009 рік в українській економіці припав пік таких жорстких менеджерських рішень, як скорочення штату і робочого тижня, а також зменшення заробітної плати. Для мільйонів простих робітників і службовців наступний рік у цьому плані буде більш спокійним і передбачуваним. Ті проекти, які повинні були закритися у зв'язку з кризою, - вже закриті. Якщо ваша фірма все ще на плаву, можна сміливо стверджувати, що вона пережила складні часи, і сміливо будувати плани на майбутнє.
"У найскладніший період людей не звільняли, а відправляли у відпустку за свій рахунок", - говорить Валентин Ландик, почесний президент концерну "Норд", зазначаючи, що головним завданням в період піку кризи було збереження кваліфікованого трудового колективу. На 2010 рік скорочення штату холдингу вже не загрожує - попит на холодильники потроху відновлюється. Подібна картина спостерігається і на більшості інших великих промислових підприємств країни. Наступного року вони очікують зі стриманим оптимізмом, у тому числі виходячи з пожвавлення попиту на вітчизняну продукцію і на зовнішніх ринках.
Привід для оптимізму № 7: криза перестає бути міжнародною У головних торговельних партнерів України - Євросоюзу і Росії - в 2010 році очікується зростання економіки на 0,7 і 3% відповідно (за прогнозом Єврокомісії і Мінекономрозвитку РФ). Після провального 2009 року це обіцяє пожвавлення зовнішнього попиту на продукцію української металургії, сільського господарства та машинобудування. Зростання на 3-7% очікується також в країнах Близького Сходу та Північної Африки, які також традиційно закуповують багато аграрної і промислової продукції з України. Фактично економічна криза в наступному році перестане бути міжнародною. Рецесія продовжиться лише у найбільш нестабільних економіках.
У Європі це будуть Ісландія, Ірландія та Іспанія, які з нашою країною значним товарообігом похвалитися не можуть. У країні - осередку світової кризи, Сполучених Штатах, також відновиться зростання, яке за підсумками 2010 року, згідно з прогнозом National Association of Business Economists, складе 2,9%.
Ну, а для України головною зовнішньоторговельною новиною наступного року, швидше за все, стане укладення довгоочікуваного договору з Євросоюзом про зону вільної торгівлі.
На початку грудня міністр закордонних справ Петро Порошенко і президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу погодили графік просування до цієї угоди, розрахований на вісім місяців. "Євросоюз є найбільшим торговим партнером України, переговори проходять добре, угода про зону вільної торгівлі з ЄС буде головним завданням МЗС на 2010 рік", - обіцяє Петро Порошенко. Цікаво, що підписання договору про асоційоване членство України в Євросоюзі (угода про зону вільної торгівлі є його частиною) попередньо заплановано на кінець літа і, цілком можливо, відбудеться в День незалежності, 24 серпня.
Привід для оптимізму № 8: настав час миритися з Росією
На відміну від 2004 року, Москва на нинішніх президентських виборах побоюється робити однозначну ставку на якогось з українських кандидатів. Володимир Путін відмінно знаходить спільну мову з прем'єр-міністром Юлією Тимошенко з урядової лінії і одночасно за міжпартійними каналами як лідер "Єдиної Росії" активно співпрацює з главою Партії регіонів Віктором Януковичем. Обидва провідні кандидати намагаються ці контакти використовувати у своїй виборчій кампанії, обіцяючи стабілізувати відносини зі східним сусідом відразу після приходу до влади. Більшість українців дійсно втомилися від тривалого періоду боротьби між Києвом і Москвою.
Та й великий бізнес через існуючі конфлікти між президентами Ющенком і Медведєвим зазнає лише збитків. "Політичні сили, які стоять за провідними кандидатами, - це спілки фінансово-промислових груп, в їх економічних інтересах хороші відносини з Росією", - зазначає Андрій Єрмолаєв, президент Центру соціальних досліджень "Софія". На його погляд, саме врахування позиції провідних ФПГ багато в чому буде визначати зовнішньополітичні інтереси майбутнього президента.
Привід для оптимізму № 9: Євро-2012 залишили Україні
Під кінець 2009 УЄФА ухвалила остаточне рішення провести фінальний матч футбольного Євро-2012 в Києві. Ще три міста, Донецьк, Харків і Львів, приймуть матчі групового турніру. Таким чином, загроза скорочення кількості українських міст та перенесення фіналу турніру до Варшави минула. Президент УЄФА у своєму коментарі до цього рішення був дуже прагматичний: "Ми знали, що це буде важкий проект і для його здійснення потрібні інвестиції у всі сфери інфраструктури - спортивну, транспортну, готельну. Польща та Україна здійснили необхідну роботу, незважаючи на міжнародну фінансову та економічну кризу. Не будемо забувати, що Україна входить до числа країн, які найбільше постраждали від кризи".
Більша частина інвестицій в українські проекти в рамках Євро-2012 поки тільки на папері. Інвестори чекали остаточного рішення УЄФА, і тепер, коли воно стало реальністю, настав час вкладати гроші в будівництво. Левова частка цих вкладень припаде на 2010 рік. Більш сміливо свої заготовки до чемпіонату Європи тепер може робити малий і середній бізнес. Венчурні проекти, розраховані на Євро-2012, наступного року, напевно, легко зможуть знайти гідне фінансування, в тому числі і закордонне. Вперед!
Привід для оптимізму № 10: закінчується час "чорнухи" на ТБ
Одним з модних трендів 2009 року у великих українських містах була масова відмова від телебачення. Наймасштабніше медіа втрачає глядачів через надмірне захоплення негативними новинами. Але ринок, схоже, змусить його змінитися вже в найближчому році. "Ще зовсім недавно такий популярний "чорнушний політичний треш" поступово звільнить на нашому ТБ місце нехай теж популістському, але все ж конструктивізму, - каже Наталя Лігачова, шеф-редактор "Телекритики". - ТБ відчуло з падінням рейтингів політичних ток-шоу , які не виросли навіть з початком виборчої кампанії, що глядач втомився від нескінченних "кухонних чвар" Віть, Юль та їхніх свит. І намагається налаштуватись на щось інше".
У 2010 році у медіапросторі очікується ставка на "добрі" проекти, незважаючи на те, що вони вимагають значно більших інвестицій. Все-таки "Танці з зірками" і "Україна має талант" знімати дорожче, ніж нескінченну низку кривавих ДТП на дорогах. Загалом, є підстави очікувати, що й на телевізійній картинці життя теж стане трішки світлішим.
Олександр Пасхавер: "Наша економіка виходить з кризи більш здоровою, ніж була до неї"
Президент Центру економічного розвитку одним з перших заявив, що криза для бізнесу - це, в першу чергу, хороший привід позбутися непотрібного і зберегти все дійсно вартісне і перспективне. Навіть у тих складних умовах загальної депресії він міг зберігати оптимізм, який спирався на реальність.
Яким, на ваш погляд, став головний підсумок 2009 року для української економіки?
- Рік був дуже складним, якщо порівнювати його з 2008-м або 2007-м. Але криза показала, що в України є ринкова економіка, живий організм, який може одужувати сам, без особливої допомоги з боку держави. Влада в своїх рішеннях була не дуже послідовна, демонструвала недостатню ринкову орієнтацію, але сама економічна криза вже минула. Так що якщо 2009 порівнювати, наприклад, з радянським періодом, коли економіка виробляла величезну кількість нікому не потрібної продукції замкнутого на собі військово-промислового ринку, то це був чудовий рік.
Пік економічної кризи дійсно позаду чи ще можливі неприємні сюрпризи?
- Об'єктивної інформації про розвиток економіки останнім часом публікується мало, але з того, що є, можна зробити висновок, що другий і третій квартали українська економіка зростала на 7-8%. Якщо порівнювати кожен квартал з попереднім. Це і є нинішні темпи відновного зростання, яке в 2010 році напевно продовжиться.
Глибина економічної кризи в кінці 2008 і на початку 2009 років в Україні була явно більша, ніж в інших країнах Європи. Без цього не можна було обійтися?
- Якби ми не пережили цю кризу, то не позбулись би багатьох хвороб нашої економіки. У нашого уряду немає грошей, щоб фінансувати структурну перебудову промислового виробництва. І за уряд цю роботу виконує криза. Неефективні підприємства закриваються. Кризу не можна розуміти механічно і просто заливати її грошима, як це зробили в США і ЄС.
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас