Пинзеник допускає, що уряд "з'їв" гроші на казначейському рахунку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пинзеник допускає, що уряд "з'їв" гроші на казначейському рахунку

1270
Колишній міністр фінансів України Віктор Пинзеник допускає, що уряд "з'їв гроші", які лежали на зведеному рахунку Державного казначейства. Про це він заявив в інтерв'ю у відповідь на прохання прокоментувати звернення Президента України Віктора Ющенка до генерального прокурора у зв'язку з тим, що уряд, за словами глави держави, "вкрав гроші органів місцевого самоврядування", які були в держказначействі.
Зокрема на питання "Чи є у Президента підстави для такого твердження?" В.Пинзеник відповів: "Принаймні, є підстави для реакції на те, що відбувається".
За словами екс-міністра фінансів, "уряд ні за один місяць не може виплатити зарплати і пенсії. Є казначейський рахунок. Там "сидять" гроші не лише уряду. Окрім уряду, там "сидять" гроші місцевих бюджетів, там "сидять" гроші суб'єктів господарювання, які ввозитимуть товар через митницю, - це не гроші бюджету, плюс там "сидить" вісімсот мільйонів від Одеського припортового заводу - застава, яку не повернули. Що зробив уряд? Він з'їв ці гроші. Їх немає. Хоча юридично вони йому не належать".
Як відзначив В.Пинзеник, "ці гроші можна використовувати як інструмент фінансування дефіциту, коли у вас збалансований бюджет, і ви завжди зможете їх відновити, а місцеві бюджети зможуть узяти їх. А так місцеві бюджети опинилися за ситуації, коли на рахунку є гроші, але забрати їх не можна. Тому що Казначейство - це той же банк. І ось те, що говорить Президент, означає, що якийсь місцевий бюджет має на рахунку 10 мільйонів гривень, а йому платіж не проводять".
За словами екс-міністра, він не знає, "наскільки масовим стало таке явище, але уряд не має чим сплатити витрати до кінця року. Не може країна так жити".
Як сказав В.Пинзеник, "це ситуація січня цього року", але раніше "вона не вилізла, тому що МВФ кожного місяця давав кошти".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас