Ющенко підписав закон про виділення понад 600 млн грн. на боротьбу з грипом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко підписав закон про виділення понад 600 млн грн. на боротьбу з грипом

Казна та Політика
296
Президент України Віктор Ющенко підписав закон "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2009 рік", що передбачає виділення понад 608 млн грн. на заходи щодо боротьби з епідемією грипу, повідомила прес-служба глави держави у вівторок. Відповідний закон був прийнятий Верховною Радою 15 грудня і набирає чинності з дня публікації.
В листі на адресу прем'єр-міністра Юлії Тимошенко глава держави підкреслив, що визнав можливим підписати цей закон, враховуючи затвердження Радою Національного банку України (НБУ) перевищення його доходів над видатками в сумі 608,2 млн грн.
Разом з тим президент знов підкреслює: "Я категорично проти емісійного фінансування витрат державного бюджету. Саме тому я звернувся до Конституційного суду України щодо визначення конституційності аналогічного закону України "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2009 рік" і деякі інші закони України" від 21 серпня 2009 року №1608-VI, згідно з яким НБУ мав перерахувати до державного бюджету неіснуючі 9,8 млрд грн. "На нереальності такого прогнозу наполягав і сам Національний банк України", - нагадує глава держави.
В той же час президент відзначає низку ризиків щодо застосування підписаного закону на практиці.
По-перше, як сказано в листі, на сьогодні чинними є два закони щодо використання перевищення доходів НБУ над його кошторисними видатками на загальну суму, яка перевищує затверджені Радою Нацбанку прогнози у декілька разів. Отже, спрямування цих коштів на найбільш важливі напрями державних витрат потребує негайного узгодження з Кабінетом міністрів України їх розподілу.
"По-друге, обидва згадані вище закони передбачають цільове використання отриманих бюджетом від Національного банку України коштів. Разом з тим існуюча практика використання урядом коштів на передбачені згаданими законами напрями свідчить про те, що бувають випадки нецільового або неповного використання отриманих коштів", - йдеться в листі глави держави.
Як приклад В.Ющенко наводить нецільове використання коштів, направлених на підготовку до Євро-2012: "Так, з цільового розміщення трирічних ОВДП для фінансування заходів підготовки до Євро-2012 на суму 383,5 млн грн. цільовим чином було використано лише 200 млн грн."
Президент також вказав на невикористані по затверджених напрямах понад 177 млн грн. з 550 млн грн. резервного фонду, виділені рішеннями уряду від 28 квітня і 30 жовтня 2009 року для проведення першочергових заходів з недопущення, а після того - для подолання розповсюдження захворювання, викликаного вірусом грипу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09, і гострих респіраторних захворювань.
"Крім того, забезпечення цільового використання коштів ускладнюється необхідністю низки рішень уряду, зокрема, які стосуються проведення закупівель товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти без застосування тендерних процедур, попередньої оплати товарів, робіт і послуг, які будуть поставлені, виконані, надані протягом наступного бюджетного періоду.
"З урахуванням викладеного наполягаю на необхідності проведення консультацій Національного банку України та уряду щодо виконання законів України про використання перевищення доходів Національного банку України над його кошторисними видатками. За результатами цих консультацій має бути вироблений порядок спрямування коштів їх кінцевим отримувачам із суворим дотриманням їх цільового використання", - підкреслює глава держави.
Про результати проведеної роботи В.Ющенко просить прем'єр-міністра доповісти особисто протягом п'яти днів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас