"Ъ": "Союз-Віктан" банкрутує свої компанії в Україні та Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Союз-Віктан" банкрутує свої компанії в Україні та Росії

2658
Алкогольна група "Союз-Віктан" вирішила припинити свою діяльність, - розповів її співвласник Андрій Охлопков. Він стверджує, що ТОВ "Союз-Віктан ЛТД" (виробничі потужності в Сімферополі) теж може бути визнана банкрутом: 24 листопада Господарський суд Києва прийняв рішення про порушення відповідного провадження, ввів мораторій на виконання вимог кредиторів, зупинив виконання боржником зобов'язання зі сплати податків і зборів. Крім того, сьогодні буде направлено заяву до Арбітражного суду Московської області про визнання банкрутом головної компанії в Росії - ЗАТ "Союз-Віктан". За даними "СПАРК-інтерфакс" на 30 вересня, на балансі ЗАТ перебували основні російські активи групи - власний завод в підмосковній Рузі (за дев'ять місяців 2009 року виробив 1,84 млн дал горілки, з середини вересня виробництво було зупинене) і недобудованому майданчику в Литкаріно. На початку 2009-го на Рузу припадало до 60% всього виробленого "Союз-Віктаном" алкоголю.
За словами джерела, близького до "Союз-Віктану", серед основних кредиторів групи - українські підрозділи ОТП-банку, Сбербанку, Альфа-банку. У листопаді Альфа-банк вимагав через Московський арбітражний суд з виробника 697,311 млн руб. (приблизно $22 млн) за кредитом - позови були подані на адресу українських ТОВ "Фірма 'Союз-Віктан Лтд'", ЗАТ "Завод марочних вин і коньяків 'Коктебель'", ТОВ "Союз-Віктан Трейд" і російських ТОВ "Союз-Віктан" і ЗАТ "Союз-Віктан". Загальний кредитний портфель групи співрозмовники Ъ в банках оцінювали в $170-200 млн.
Банкрутство в Україні Охлопков пояснює зокрема "непередбачуваною державною акцизною політикою, в результаті якої легальні виробники працюють на межі виживання": з 1 липня ставка акцизу за літр етилового спирту підвищилася на 58%. У Росії "Союз-Віктан" опинився у важкому фінансовому становищі, зокрема через незговірливість банків. "Але ми розраховуємо, що активів, що є у компанії, вистачить на розрахунки зі всіма кредиторами під час процедури банкрутства", - підкреслив Охлопков.
Проте представники українських і російських алкогольних компаній обізнані, що виробництво на потужностях "Союз-Віктану" в обох країнах можуть продовжити вже інші компанії - Кримська горілчана компанія (КГК) в Україні і ТОВ "Алкорусс" в Росії, афілійовані, за їх версією, з керівництвом "Союз-Віктану". КГК, за інформацією одного із співрозмовників, була зареєстрована в Криму в жовтні, вона орендує потужності "Союз-Віктану". "Алкорусс", згідно з даними "СПАРК-інтерфакс", зареєстрована в серпні і спеціалізується на оптовій торгівлі алкогольними та іншими напоями. За словами столичного дистриб'ютора, близько місяця тому його компанія переуклала контракт на постачання продукції "Союз-Віктану" з "Алкорусс".
Охлопков вчора відмовився коментувати взаємини з КГК і "Алкорусс", відзначивши лише, що не має до них ніякого відношення.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас