Економна економія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економна економія

Казна та Політика
1021
Прагнення до розумного бережливого витрачання коштів з думкою про завтрашній день, відсутність марнотратства і фінансової легковажності, завжди було властиве німецькій нації. Дієслово "шпарен" (нім. - накопичувати, відкладати) давно вже стало в країні найбільш переконливим аргументом в рекламних слоганах безлічі торговельних підприємств.
Та одна річ, коли подібний усвідомлений вибір добровільно робить сповнений самоповаги громадянин, що пишається при цьому власною передбачливістю, і зовсім інше, коли його однозначно, не залишаючи варіантів, жорстко змушує до тотальної економії сама життєва ситуація. Мало кому це сподобається. А тим часом, якщо вірити численним економічним прогнозам, що щедро публікуються в країні в ці передріздвяні дні, саме така ситуація багато в чому і чекає Федеративну Республіку Німеччини в 2010 році.
Наприклад, старий національний інститут, що спеціалізується на маркетингових дослідженнях, - нюрнберзька компанія GFK Group - підготував прогноз купівельної спроможності населення Німеччини. За його підрахунками, в розпорядження кожного жителя ФРН в середньому надійде на 43 євро менше, ніж в 2009 році. В цілому, за весь рік німці витратять 1550,2 млрд. євро - тобто, менше торішнього ні мало ні багато на сім з половиною мільярдів. Якщо перерахувати ці суми на 82 мільйони жителів країни, вийде що середньостатистичний бюргер витратить в 2010 році 18904 євро, що включають як всі необхідні витрати з підтримки життя (оплата житла, продуктів харчування, транспорту, ліків і тому подібне), так і "споживчі задоволення, що настільки радують душу". Причому, всупереч тенденції останніх років у тих, хто живе на сході Німеччини, буде значно більше приводів для задоволення, ніж у тих, хто є уродженцем "старих" земель. В усякому разі, середній житель Саксонії Анхальт за 2010 рік зможе витратити на 146 євро більше, ніж в 2009 році. Купівельна ж спроможність західних німців в Гессені або Нижній Саксонії скоротиться на 80 євро.
На думку дослідників, кризові тенденції менше торкнулися саме східних земель - з 25 міст і округів з найбільш прогнозованим приростом 23 припадає на східну частину країни, а серед найбільш постраждалих - "елітні" регіони Баден-Вюртембергу і Баварії. Саме землі з високорозвиненою економікою внаслідок високої залежності від експорту власної продукції гостріше від інших відчують наслідки кризи, вважають дослідники.
Та поки це все лише передбачення. Сьогодні в лідерах з купівельної спроможності залишається округ Гессен (Hessen ) (до 27426 євро на жителя), баварський Штарнберг (Landkreis Starnberg) (27095 євро) і, звичайно, Мюнхен. Отже, якщо ви живете десь тут поблизу, питання про частоту вжитку чудового дієслова "шпарен" все ще залишається справою лише вашого власного душевного настрою.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас