ДКЦПФР має намір допустити зарубіжні ЦП емітентів України на український ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР має намір допустити зарубіжні ЦП емітентів України на український ринок

Фондовий ринок
362
Той факт, що цінні папери українських емітентів торгуються на міжнародних майданчиках, є позитивною оцінкою і для цих цінних паперів, і для підприємств, котрі їх випустили, і в цілому для України, вважає голова Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) Сергій Петрашко.
"Якщо за кордоном їх (ПБ) реєструють - вони, як мінімум, відповідають міжнародним критеріям, а якщо їх купують, це означає, що підприємства є інвестиційний привабливими", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".
"Аби ці цінні папери, випущені за кордоном, можна було вільно купувати і враховувати в Україні, ось це і є важливим нашим завданням", - додав Петрашко.
За його словами, на український ринок доцільно допускати і цінні папери іноземних емітентів.
"Тут є два аспекти. Перший - це питання валютного регулювання, яке є прерогативою Національного банку України. І друге - це питання обліку таких цінних паперів в Україні. Це вже сфера нашого регулювання, і над цим ми вже працюємо", - зазначив глава ДКЦПФР.
Він повідомив, що в даний час відомство напрацьовує нормативні акти, які зроблять можливим і регламентують облік іноземних цінних паперів в Україні.
"Сподіваюсь, найближчим часом громадянин України, не виїжджаючи за її межі, не створюючи за кордоном компаній і не відкриваючи рахунків в тамтешніх депозитарних установах, зможе купити акції будь-якої світової корпорації: Microsoft, Nokia і тому подібне і враховувати їх тут", - сказав Петрашко.
Водночас він зазначив, що ДКЦПФР, котра активно розпочала боротьбу з вітчизняними "сміттєвими" цінними паперами, побоюється, аби на український ринок не хлинули ще й іноземні папери такої низької якості.
"Тому, можливо, як пілотний проект, ми спочатку почнемо з допуску іноземних цінних паперів лише українських емітентів і зовнішніх зобов'язань нашої держави і, якщо все удасться, поступово розширимо цей спектр", - повідомив Петрашко.
В теперішній час на українському ринку обертаються лише єврооблігації України на суму близько 150 млн грн., які враховуються в Національному депозитарії України. Це стало можливим після отримання декількома учасниками ринку ліцензій НБУ на покупку цих єврооблігацій.
Водночас потенційний попит на такі цінні папери значно вищий. При цьому, за даними провідних інвестиційний компаній України, біржовий обіг цінних паперів українських емітентів за кордоном у багато разів перевищує біржовий обіг цінних паперів в Україні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас