Експерт: Україна може використовувати участь в Енергетичній хартії в переговорах з "Газпромом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україна може використовувати участь в Енергетичній хартії в переговорах з "Газпромом"

Енергетика
253
Українська влада зможе використовувати участь в Енергетичній хартії для впровадження європейських принципів співпраці під час переговорів зі своїм головним постачальником "блакитного палива" - російським "Газпромом". Таку думку висловив голова правління Альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.
"Україна завжди може сказати: ви знаєте, наші стратегічні партнери - в енергетичній галузі. Ми підписали такі документи, тому ми мусимо діяти за цими правилами", - сказав він.
Експерт позитивно оцінив приєднання України до Енергетичної хартії, відзначивши, що згода на вступ українців до цієї організації свідчить про те, що держава сумлінно виконує свої зобов'язання країни-транзитера. В.Боровик відзначив, що під час двох газових конфліктів між Україною і Росією постачання газу в Європу припинялися не з вини українців. "На сьогоднішній день з вини України жодного разу не були припинені постачання", - сказав він.
За його словами, в першому конфлікті 2006 року українці мали право відбирати додатковий газ згідно з підписаним з "Газпромом" контрактом, а в 2009 році європейські країни недоотримували газ через те, що росіяни просто перекрили його постачання.
Експерт висловив думку, що росіяни також будуть змушені приєднатися до Енергетичної хартії в зв’язку з прогнозованим в найближчі 5 років профіцитом понад 200 млрд. кубометрів газу в світі і розвитком нових джерел енергії.
"Завтра вони будуть змушені домовлятися, щоб ці ресурси у них забирали, тому що ця енергія (газ, нафта) не буде вигідна", - сказав В.Боровик.
Він додав, що економічно вигідніше нове джерело енергії може з'явитися в світі вже в найближчі 2-3 роки.
Як повідомлялося, 18 грудня 2009 року Рада міністрів Енергетичної співдружності схвалила приєднання України і Молдови. Остаточне приєднання цих двох країн відбудеться після того, як вони подолають розбіжності, які залишаються між їхнім законодавством і законодавством Європейського Союзу про газовий ринок, а також проведуть необхідні процедури щодо ратифікації приєднання.
Угоду про Енергетичну співдружність було підписано в жовтні 2005 року в Афінах і вона набрала чинності 1 липня 2006 року.
На сьогоднішній день до угоди приєдналися 14 країн-членів ЄС і 7 країн Західних Балкан.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас