Кужель: Корекцію спрощеної системи оподаткування потрібно було провести ще шість років тому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кужель: Корекцію спрощеної системи оподаткування потрібно було провести ще шість років тому

Кримінал
1023
Спрощена система оподаткування, створена у 1998 році, розроблялася за зовсім інших економічних умов, ніж нинішні, тому корекцію цієї системи потрібно було проводити ще років шість тому. Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заявила голова Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Олександра Кужель.
За словами Кужель, у 1998 році, при мінімальній зарплатні 68 грн. максимальна ставка єдиного податку у розмірі 200 грн. і 100 грн. фіксованого цілком забезпечували пенсійний захист самозайнятих людей.
"В умовах, коли тільки зароджувалися ринкові відносини, указ виконав поставлене перед ним завдання. Він захистив людей, звільнених із заводів і інститутів. Не володіючи відповідними знаннями, вони опинилися на базарах і в кіосках. Про який облік тоді могло йтися, коли ці громадяни навіть не знали слова "аудитор", не могли оплатити бухгалтера, а елементарно виживали. Тобто на той момент це був соціальний документ, який звільняв від обліку та перевірок", - пояснила голова профільного Держкомітету.
У той же час Кужель відзначила, що нинішня система оподаткування давно втратила свою актуальність. "Для мене стало катастрофою те, що, повернувшись на цю посаду через 11 років, я не виявила жодних змін - ми не витратили гроші, і не навчили цих людей нічого - тих, хто залишився на ринку й у МАФах", - відзначила вона.
Кужель підкреслила, що спрощена система оподаткування має соціальне значення і повинна працювати тільки для малих підприємців, яким складно вести облік, а не ставати інструментом мінімізації податків для тих, хто отримує надприбутки.
"Ви можете собі уявити, що є студії (телерадіомовлення), які платять єдиний податок? Це з їх-то рекламою. Тільки ліцензія на таку діяльність коштує мільйон. Який же це малий бізнес? Вважаємо, що вони можуть працювати на загальній системі", - акцентувала глава Держкомітету.
Вона підкреслила, що умови роботи для підприємців необхідно змінювати.
"У майбутньому однаково потрібно змінювати підходи - виписувати окремо умови для новостворюваного бізнесу, для сімейного бізнесу… Тобто єдиний податок має залишитися тільки для малих форм підприємництва", - пояснила вона.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас