Тігіпко: Україна ризикує втратити доходи від транзиту газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Україна ризикує втратити доходи від транзиту газу

Енергетика
428
Кандидат на посаду президента України Сергій Тігіпко заявляє, що Україна ризикує втратити доходи від транзиту газу. Про це повідомляє прес-служба кандидата.
"Тільки виразна політика в газовій сфері допоможе зберегти транзитний потенціал України", - сказав Тігіпко, коментуючи дані Мінпаливенерго про скорочення транзиту газу в січні-листопаді 2009 року на 23%. Всього територією України було прокачано 85 млрд. кубометрів газу, відзначає прес-служба кандидата.
"Уже зараз очевидно, що обумовлені в газовому контракті обсяги транзиту до 120 млрд кубометрів на нинішній рік прокачані не будуть. Ніяких санкцій за порушення цих домовленостей не передбачено, а значить, від падіння доходів від транзиту ми не застраховані", - говорить Тігіпко.
За словами кандидата, зниження транспортування газу зараз обумовлене падінням його споживання в Європі внаслідок кризи.
"Відновиться попит на паливо - відновляться обсяги транзиту, це поправно. А осушення труби внаслідок будівництва обхідних газопроводів вже нічим не виправити. І перешкоджати цьому можна тільки за допомогою осмисленої державної політики", - упевнений Тігіпко.
"По-перше, необхідно зрівноважити обопільні права і обов'язки в газовому контракті. З одного боку, ми маємо фіксований обсяг споживання газу протягом дев'яти років і санкції за його "невибірку", з іншого - фіксований обсяг транзиту і відсутність будь-яких санкцій. Це неправильно - такі цифри потрібно переглядати щороку, а то і щокварталу. По-друге, потрібна прозора приватизація української ГТС і консорціум з управління нею на чолі з Україною. Без цього немає ніяких гарантій збереження обсягів газового транзиту", - вважає Тігіпко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас