НБУ нагадав банкам про заборону на встановлення різних курсів і на стягнення комісій з валютообмінних операцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ нагадав банкам про заборону на встановлення різних курсів і на стягнення комісій з валютообмінних операцій

Валюта
796
Національний банк України (НБУ) нагадав банкам про заборону на одночасне встановлення різних курсів обміну однієї валюти в касах і на стягнення комісій з валютообмінних операцій.
"Одночасне встановлення в касі банку різних значень курсів купівлі та продажу однієї іноземної валюти за умови різних способів подальшого її використання інструкцією (про порядок здійснення валютообмінних операцій в Україні - ред.) не допускається", - сказано в листі НБУ від 18 грудня (№13-121/8180-23532), який підписаний виконуючим обов'язки глави Нацбанку Анатолієм Шаповаловим.
Українські банки часто встановлювали різні курси продажу тієї чи іншої валюти залежно від мети покупки її клієнтом: для погашення кредитів і вкладення коштів на депозити валюта продавалася за пільговими курсами.
Нацбанк також нагадав, що придбати валюту за пільговим курсом фізичні особи - позичальники можуть на регулярних аукціонах НБУ.
"З метою запобігання неправомірному стягненню банками комісійної винагороди під час здійснення операцій купівлі-продажу готівкової іноземної валюти в інструкції заборонено стягнення банками комісійної винагороди за такі операції, оскільки по цих операціях банки отримують винагороду за рахунок двостороннього котирування курсів", - додається в листі.
НБУ також відзначає, що банкам заборонено продавати валюту одній особі через свої каси в один день на суму понад 80 тис. грн. (в еквіваленті). Крім того, банкам заборонено змінювати значення курсу купівлі і продажу інвалют протягом робочого дня.
"Банк (фінансова установа) зобов'язаний здійснювати контроль за купівлею інвалюти однією особою протягом операційного (робочого) дня в касах всієї банківської мережі банку, які розташовані як в головному офісі банку, так і в своїх структурних підрозділах", - підкреслюється в листі.
Як повідомлялося, населення України в листопаді 2009 року купило іноземної валюти на $976 млн більше, ніж продало. Сукупний обсяг операцій на готівковому ринку скоротився в листопаді в порівнянні з жовтнем на 0,6% - до $3 млрд 273 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас